Afbeelding

Waarom mogen mannen wèl buiten plassen?

Column

Geacht stadsbestuur,

Net als veel andere gemeenten in ons land is ook Breda gezwicht voor het sproei-terreur van mannen, en hebben jullie destijds van die vreselijk lelijke tupperware termietenheuvels aan de rand van het uitgaanscentrum geplaatst. Waarschijnlijk vonden jullie ze ook lelijk en zijn er nu van die plaspalen 2.0 aangeschaft. Een hele verbetering, er is echter nog steeds een klein probleempje. Het door u gekozen modelletje uit de urilift-catalogus is helaas niet geschikt voor dames.

Bij ons werkt het precies hetzelfde als bij mannen; wanneer we gaan stappen drinken we, en wanneer we drinken moeten we plassen. Ik hoor u nu denken dat je zelden een vrouw op haar hurken, met haar broek op de enkels, tegen de kerk ziet zitten. Dat klopt, maar dat wil niet zeggen dat wij nooit eens hoge nood hebben.

Ik weet ook niet waar die drang bij mannen vandaan komt om buiten te plassen. Ik snap ook niet waarom zij wel bier aan de bar kunnen bestellen, maar niet even door kunnen lopen naar de wc in diezelfde kroeg. Maar ik vind het wel raar dat, wanneer er dan toch een openbaar toilet in de buitenruimte geplaatst gaat worden, dat deze geurvlag-territoriumpjes dan alleen toegankelijk zijn voor mannen.

U heeft gelijk wanneer u zegt dat er nergens staat dat dames er geen gebruik van mogen maken. Het probleem is dat we dat gewoon niet kùnnen. Ja, ik weet dat er zogenaamde plastuitjes bestaan. Het zijn een soort plasgootjes gemaakt van koffieautomaatbekertjes-materiaal, en op de verpakking staat dat wij daar staand mee kunnen plassen.

Maar ik weet niet of u dat al wel eens geprobeerd heeft? Nee? Dan zal ik het even uitleggen. Na het aanleggen van dat plastuitje blijven de hersenen van een vrouw onjuiste signalen afgeven. Het stemmetje in haar  hoofd zal blijven schreeuwen: ‘Goed richten! Plas niet over je handen! Niet laten vallen! Plas niet over je broek! Niet druppelen!’. Resultaat: blaas blokkeert en er komt geen druppel uit. Mogelijk, met heel veel oefening zal het brein van de vrouw geherprogrammeerd kunnen worden, en zal ze het plas-technische onder de knie kunnen krijgen. Maar zelfs dan blijf ik ernstige twijfels houden over de randverschijnselen. Bedenk maar eens hoe moeilijk het is om je uit je panty te wurmen én tegelijkertijd te voorkomen dat je in je blote kont staat, én dat plastuitje op zijn plaats moet houden.

Maar waar ik me nog het meest zorgen om maak is; waar laat je dat plastuitje wanneer je klaar bent? En waar is het kraantje om je handen te wassen? Uhm, dat laatste vraag ik me overigens ook af bij de heren, wanneer ik ze even later een broodje shoarma zie verorberen, maar dit geheel terzijde.

Babs Verstrepen