Afbeelding

Kerstboom-stress in Breda

Column

Breda heeft een beetje last van kerstboom-stress. In het groot omdat op het gemeentehuis besloten is om geen grote boom op de Markt te plaatsten, en in het klein omdat de parkeerplaats van de Intratuin te klein is.

Afgelopen zaterdag was het shiny-saturday, de dag die door veel mensen gebruikt wordt om de doos met Roy-Donders-glitter-spul van de zolder te halen en er een kerstboom mee te versieren. Sommige mensen hebben hele specifieke ideeën over hun boom. Zo weten zij al lang of ze dit jaar voor een ecologisch verantwoorde bio-boom met onbespoten houten kerst-decoraties gaan, of voor een boom met een industriële uitstraling en robuuste ijsblauwe ballen. Zij zijn de afgelopen maanden al bezig geweest om alle hebbedingetjes bij elkaar te sprokkelen en hebben geen last van kerstboomstress. De meeste mensen daarentegen zijn iets minder goed voorbereid. Zij komen er op shiny-saturday achter dat het hoog tijd is voor nieuw glitterspul en stappen niks vermoedend in de auto op weg naar het tuincentrum. Op de parkeerplaats komen ze er achter dat shiny-saturday de drukste dag van het jaar is. Met woorden die weinig karakteristiek zijn voor de kerstgedachte, gaan ze op zoek naar dat ene beschikbare plekje op de overvolle parkeerplaats. Twee uur later komen ze dan thuis met prullaria dat verdacht veel lijkt op de inhoud van de stoffige doos op zolder.

En dan heb je nog de afdeling ‘Kerstversieringen’ van de gemeente Breda. Daar heeft iemand besloten om de kerstgezelligheid beter te verspreiden over de binnenstad. Op zich een begrijpelijke keuze maar of het marketingtechnisch nou zo’n goed plan is? Wanneer je namelijk ‘Grote Markt Breda’ intoetst in Google, plopt er een Wikipedia pagina op. Op deze pagina wordt in het kort verteld dat het plein al eeuwen lang fungeert als het episch centrum van onze stad. En daar waar onze stadsgenoten in de middeleeuwen massaal uitliepen om gezellig een executie bij te wonen van veroordeelde boeven, weet Wikipedia te vertellen dat we tegenwoordig voornamelijk feestjes bouwen op de Grote Markt. Eén van de feestelijkheden die specifiek genoemd wordt, is het plaatsen van een grote Kerstboom in December. En om te laten zien hoe groot die boom dan wel niet is, staat er voor de duidelijkheid ook nog een foto bij van een eerder jaar.

Nu maar hopen dat er niet zoiets bestaat als de-grote-kerstboom-toerist. Van die naaldboomfetisjisten die Breda alleen komen bezoeken omdat er een grote kerstboom op de Markt zou staan. Persoonlijk denk ik namelijk niet dat zij, na het zien van de gigantische kerstbomen in Antwerpen, Brussel, Delft en Amsterdam, veel begrip zullen hebben voor het kerstgevoel-verspreidings-concept van de gemeente Breda.