Afbeelding

Onderbroek, slip of lingerie?

Column

Vroeger was het van wol, daarna van katoen en tegenwoordig is het blijkbaar hip om underware te dragen van bamboe, zo vertelt een opzichtig reclame billboard mij in de stad. Omdat ik nog een kerstkadootje zoek voor mijn lief, blijft het door mijn hoofd spoken, ondergoed van bamboe?

Ondergoed, het blijft een raar woord. Iedereen draagt het, maar toch hoor je er zelden iemand over. Ja, wel eens iemand die moppert over de zogenaamde kruiponderbroek. Zo’n ding dat niet op zijn plaats blijft zitten en waarmee je de hele dag druk bent om hem terug op zijn plek te friemelen. Zo’n ding waarvan je de hele dag denkt, vanavond gaat hij direct de vuilnisbak in. Maar wanneer je je dan ’s avonds uitkleedt gooi je hem, in een moment van onoplettendheid, gewoon in de wasmand, om een week later weer zo’n friemeldag te hebben. Ondanks dat ik denk dat iedereen wel eens geterroriseerd wordt door zo’n misbaksel, hoor je er zelden iemand over.

Bij bamboe denk ik overigens niet meteen aan ondergoed maar meer aan een woekerend onkruid dat je, eenmaal aangeplant in je tuin, er nooit meer uit krijgt. Van die harde stugge bladeren aan dikke taaie stengels waar je van tijd tot tijd je handen aan openhaalt. Het blijft een rare gedachte, ondergoed van fijngestampte en geweven sateprikkers. Hoe maken ze daar een fijne zachte stof van?

Ik realiseer me dat ik iets te snel doorgelopen ben, want ik heb niet gekeken waar ze het bamboe-ondergoed verkopen. De verkopersmarkt van ondergoed is ruwweg opgesplitst in drie afzonderlijke werelden, in die van de onderbroeken, de slips en die van de lingerie. In Breda koop je onderbroeken bij de Hema, slips bij Livera of Hunkemuller en voor lingerie ga je naar een van de drie speciaalzaken in de Veemarktstraat. Keuze te over en een passende optie voor elke gelegenheid.

Reclamecampagnes willen ons doen geloven dat elke vrouw dagelijks lingerie draagt. Maar ik ken maar weinig vrouwen, die elke dag het ochtendritueel beginnen met het uitkiezen van de juiste lingerie. Over het algemeen trek je toch iets uit de categorie ‘onderbroek of slip’ uit de lade, wanneer je je gehaast in je jeans hijst omdat je weer eens te laat bent voor je werk.

Terwijl mijn gedachten steeds verder verwijderd raken van het doen van de kerstinkopen, besluit ik om voor mijn lief bamboe-underware onder de kerstboom te leggen. Zo vang ik twee vliegen in een klap. Ik heb eindelijk een cadeau-idee, en ik ben alvast verlost van het geplande bezoek aan Ouwehands dierenpark komende zomer. Want met een bamboeslip een dierentuin bezoeken? Voor je het weet, word je aangerand door een pandabeer.

Fijne Kerst allemaal!

Babs Verstrepen