Afbeelding
Guido van der Kroef

Twinkel twinkel in de Bredase winkel

Column

Waarom vinden we het eigenlijk zo leuk om in december de winkelstraten, winkels, etalages en horeca te voorzien van feestverlichting? Dat we het gezellig, mooi en feestelijk vinden is geen verklaring. Eerder meer van hetzelfde. Wie de plaatjes ziet van de binnenstad kan nauwelijks ontkennen dat het kerstseizoen een positief effect op het uiterlijk van de binnenstad heeft. Maar de vraag blijft: waarom werkt de feestverlichting positief op onze beleving van de straat?

Om met de deur in huis te vallen: zelfs onderzoekers hebben er geen duidelijke theorie over. Wel merken ze op dat zaken als traditie en gezamenlijke achtergrond ermee te maken hebben. Kerstverlichting heeft een gunstige invloed op onze gevoelens van saamhorigheid, gehechtheid en vriendschap. Niet iedereen is daar even bevattelijk voor, maar in grote lijnen laat al die pracht en praal de meeste mensen niet koud.

Waar is de reuzenkerstboom?
De kleine kerstboom op de Grote Markt die de reuzenkerstboom vervangt, bevalt niet iedereen even goed. Sommigen vinden het een boompje van niks waar weinig symboliek vanuit gaat. Niet helemaal onbegrijpelijk als we bedenken dat zaken als een kampvuur of een supergrote kerstboom mensen 'uitnodigen' zich eromheen te verzamelen. Een grote kerstboom bevordert gevoelsmatig de gemeenschapszin. Net zoals de verlichte Grote Kerk tussen de feestverlichting een baken is waaromheen mensen zich graag bewegen. Het wegvallen van een symbool zoals de traditionele reuzenkerstboom maakt sommige mensen daardoor kribbig (ook een toepasselijke emotie in kersttijd).

Knaller
Misschien een schrale troost, maar er is gelukkig nog altijd de glitter en glamour in winkelstraten en winkels die ons opvrolijkt. Deze kerst zal niet wit zijn, maar wel Bredaas gezellig, hopen we dan maar. Volgend jaar staat er een ander kerstbaken in het centrum rond deze tijd, als het glazen huis tijdelijk zijn kamp heeft opgeslagen. Niemand die dan nog over het ontbreken van een grote kerstboom klaagt. Want alle aandacht gaat dan naar de mensen achter de glazen gevels en hun actie. Je ziet de ogen van sommigen al twinkelen. In 2016, dan wordt kerst in alle opzichten een knaller. Ho ho ho!

Guido van de Kroef
Guido van der Kroef is fotograaf, schrijver en psycholoog. Hij heeft een bijzondere belangstelling voor de wisselwerking tussen mens en omgeving.