Afbeelding

Pre-carnaval plezier

Column

Wij, Bredanaren, zijn blijkbaar goed in het bewaren van geheimen, en één van de best bewaarde geheimen is zaterdagmiddag waar te nemen op de Grote Markt.

Eén van mijn guilty pleasures is mensen kijken, en soms geef ik me daar ongegeneerd aan over. Zo ook morgen, ik weet al precies wat er gaat gebeuren. Aan het einde van de ochtend zal ik naar de Grote Markt lopen en op zoek gaan naar een lekker droog, warm plekje achter een raam. Een raam met het meest briljante uitzicht dat er op dat tijdstip te vinden zal zijn. En met een koffie-verkeerd in mijn hand zal ik het schouwspel schaamteloos in mij op gaan nemen.

De Grote Markt zal carnaval uitademen. Alle versieringen hangen en staan daar waar ze de komende dagen moeten hangen en staan. En toch, alsof het morgen gewoon een zaterdag is als alle anderen, slenteren er shoppende mensen door de stad. Gewone mensen, mensen die zaterdag niet direct tot mijn doelgroep behoren, maar die er wel zijn.

Nee, mijn doelgroep loopt morgen niet door de stad te stiefelen. Mijn doelgroep komt vanuit het NS station, door de Willemstraat, door het Valkenberg, over het Kasteelplein, richting Grote Markt lopen. Sommige hebben blikjes bier in de handen  en anderen knagen op Appie ToGo broodjes. Er zijn cowboys en clowns, maar vooral heel veel jongens die zich in een overall of een dierenpak hebben gehesen. Eén ding hebben al die gasten gemeen, die blik in de ogen. Een blik die vol verwachting uitkijkt naar wat zij op de Grote Markt zullen gaan aantreffen; een verklede, dansende en drinkende mensenmassa die zich al hossend over de Grote Markt verplaatst.

In alle eerlijkheid geef ik toe dat ik met een aan leedvermaak grenzend plezier naar jullie zal kijken terwijl jullie de hoek om komen. Ik zal jullie gezichten zien betrekken van teleurstelling wanneer jullie tot de ontdekking komen dat het zaterdag, vroeg in de middag, nog niet ècht carnaval is. Soms echter, is de ontgoocheling bij de Bovensloters zo groot, dat ik me moet beheersen om niet naar buiten te lopen. Ik zal ze willen zeggen dat het allemaal wel goed komt. Dat ze nog een paar uurtjes geduld moeten hebben, maar dat het echt goed komt.

En dan, wanneer ik mijn portie gehad heb, haast ik mij naar huis om mezelf om te kleden en me, samen met mijn lieve vriendjes en vriendinnetjes, te storten in het leukste feest dat er is.

Fijne carnaval iedereen en maak er wat moois van!

Babs Verstrepen