Afbeelding

Ook gratis naar het museum?

Column

Wat is er fijner dan met je brakke carnavalshoofd de kater te verdringen met een stukje Bredase cultuur. Een harde brain-reset voordat het gewone leven weer begint. Om de overgang een beetje gefaseerd te laten verlopen gaan we naar het Breda's Museum.

Behalve de vaste collectie is daar momenteel ook een expositie te bewonderen over de naamgever van onze eigen carnavals-politieagent Tuur Piek, namelijk de enige échte Thuur Piek. Van mijn ouders ken ik het verhaal dat hij, na een heldhaftige daad tijdens carnaval, weer bij bewustzijn kwam, en de legendarische woorden uitsprak; ‘Verrekt, da's waoter’.

Terwijl we bij de kassa van het Museum staan, moet ik denken aan een actie van een museum in Moskou. Vrouwen op hoge hakken mogen daar gratis naar binnen. De actie ingegeven door een hilarische videoclip van een populaire Russische rockband. Mijn Russisch is niet zo best maar het gaat over een meisje in een arbeiderswoning. Via Skype wordt ze uitgenodigd om mee naar dat museum te gaan. Ze ziet deze date als kans om te klimmen in de sociale ladder.

De rest van de clip staat volledig in het teken van het zoeken naar een passende outfit voor de gelegenheid. Voor elke vrouw een herkenbaar trauma, waarbij wij binnen een half uur onze slaapkamer kunnen veranderen in een walk-in closet door de hele inhoud uit de kast te rukken, te passen en vervolgens door de hele kamer te verspreiden. We zien hoe ze zich - letterlijk - in allerlei bochten wringt om zich in die ene strakke jeans te hijsen. Om haar goedkope schoenen op Christian Louboutin stiletto’s te laten lijken smeert ze de zolen in met rode nagellak. Wanneer de deurbel gaat en haar date voor de deur staat, blijkt dat die schoenen aan de vloer geplakt zitten waardoor ze, face-down-ass-up, op de grond valt.  Omdat de clip een heleboel extra mensen naar het museum heeft gelokt, is nu besloten dat vrouwen op hoge hakken gratis naar binnen mogen.

Ik vind het een sympathiek plan en stel voor dat het Breda's Museum dit ludieke voorbeeld volgt. Ik verwacht dat Hardwell er vorige week voor gezorgd heeft dat er binnenkort hele kuddes Zuid Amerikanen voor de deur van het museum staan te trappelen om kennis te maken met het Breda's carnaval. Dus ik stel voor dat alle dames die gekleed gaan in Latino feestkleding, gratis naar binnen mogen.

Babs Verstrepen