Afbeelding

De kiloknaller

Column

Nee, dit verhaaltje gaat niet over mijn weegschaal. Hoewel, dat ding heeft wel iets weg van een ouderwetse slager. Elke week doet hij een onsje extra bij, alleen in tegenstelling tot de slager, vraagt hij niet of ik dat goed vind.

Ik heb maar heel weinig principes waar ik trouw aan ben maar er is er één die ik tot nu toe aardig overeind is gebleven. Okee, een beetje wordt er wel gesmokkeld want voor de Hemaworst en de BigMac maak ik een uitzondering, en voor de lamskoteletjes voor op de barbecue ga ik naar de Islamitische slager. Maar verder blijf ik aardig weg van de kiloknaller.

Voor mij hoeft het stukje vlees niet afkomstig te zijn van een Japanse knuffelkoe of de klokkende KellyBronze scharrelkalkoen, maar wanneer ik die bleke lapjes kipfilet in die onderste schappen van de koelvitrine van de supermarkt zie liggen, lopen de rillingen over mijn lijf. Kipfilet is volgens mij sowieso een zinloos stukje vlees. Er komt pas smaak aan wanneer je het een uur in de marinade legt.

En dan die maiskip, die rare geverfde kip die naast die bleke ligt. Zogenaamd geel omdat die kippen mais gegeten hebben, maar in werkelijkheid eet elke kip in Nederland mais. Die maiskip heeft misschien iets meer ongepofte popcorn gegeten maar daar is hij niet geel van geworden. Nee, die in werkelijkheid komt die kleur in het vlees doordat er kleurstof door het voer van die kippetjes gemengd wordt.

Volgens de poelier smaakt de maiskip ook echt anders. Ik heb voor de grap eens de proef op de som genomen, want die pluimveeslager kan ons natuurlijk van alles wijsmaken. Twee filetjes in blokjes gesneden, de dobbelsteentjes even in hete olijfolie aangebraden, daarna met een beetje peper, zout en een klontje boter erbij, en nèt gaar laten worden.

Ik geef toe dat het een beetje gedoe was om met een blinddoek voor mijn ogen de stukjes kip aan het vorkje en in mijn mond te krijgen, maar nadat ik gedoucht had, wist ik het zeker. Er zit geen enkel smaakverschil tussen het witte en het gele kippetje.

Naast deze conclusie heb ik overigens ook een andere conclusie kunnen trekken uit dit experimentje, namelijk dat mijn nieuwe Albert Heijn mes inderdaad geen onderscheid maakt tussen mijn vingertop en stukje kipfilet. Ik ga er dan ook van uit dat je bij de volgende zegeltjes-actie van de Appie voor verbandtrommels kunt sparen.

Babs Verstrepen