Afbeelding

Een Plan B voor de fontein

Column

Terwijl mijn handen nog nagloeien van de kou omdat ik de ruiten van mijn auto moest ontdoen van een ijslaagje, lees ik op BredaVandaag het bericht dat er een fontein aangelegd gaat worden in het centrum van onze stad. De zogenaamde waterspeelplaats wordt aangelegd in het kader van het project ‘klimaatadaptatie’. Met het idee is helemaal niks mis, maar de gegeven motivatie ontgaat mij volledig.

Door de verandering van het klimaat zullen we vaker te maken gaan krijgen met hele warme dagen. Het project klimaatadaptatie heeft als doel om na te denken over het opvangen van schade, welke kan ontstaan door extreme weersomstandigheden. Iedere ondernemer in de binnenstad zal beamen dat hij schade ondervindt door zomerse temperaturen, klotsende oksels gaan nou eenmaal niet samen met funshoppen.

Zelf ga ik op dat soort dagen ook liever naar het strand dan dat ik naar de stad ga om een nieuwe outfit te scoren. Laten we eerlijk zijn, een gemiddeld pashokje met bijbehorende onflatteuze verlichting brengt niet het beste in je naar boven. Laat staan wanneer het buiten 25 graden is. Niemand wil dan omringd door zweetlucht, van jezelf of van je voorgangster, bij de H&M in een pashokje staan.

Bij warm weer ga ik ook geen nieuwe schoenen kopen. Ik wil niet op mijn slippers een schoenenzaak binnenlopen om daar van die fijne winkel-sokjes aan te moeten trekken om schoenen te kunnen passen. Van die kousjes die eerder ook al over zweterige en schimmelige voeten van een ander getrokken zijn. En wanneer je deze Dr Scholl uitdaging dan toch aangegaan bent, dan blijken je nieuwe schoenen een week later veel te groot omdat je ze gekocht hebt toen je tenen dik waren van de warmte.

En wie heeft er nou zin om bij 25 graden een ventilator te gaan kopen bij de Hema, Blokker of de Marskramer in de stad om vervolgens dat ding helemaal naar je geparkeerde auto te slepen. Nee, dan rijd je naar de meubelboulevard en parkeer je de auto vlak voor de deur van de Mediamarkt. Dus ja, ik onderken de problemen die ondernemers in de binnenstad hebben als gevolg van extreem warm weer, maar tegelijkertijd vraag ik me ernstig af of je deze problemen op gaat lossen door een fontein aan te leggen.

De enige plaats waar een waterspeelplek de schade van een extreem warme dag op zou kunnen vangen, is in de directe nabijheid van de horeca. Terwijl de koters zich vermaken, zitten papa en mama heerlijk aan een heerlijk koud biertje op het terras. In mijn ogen is het Kasteelplein dan ook een van de slechtste plaatsen die je kunt verzinnen. Want met die twee kleine terrasjes aldaar wordt het vechten om een stoeltje te bemachtigen…

Ik zeg ‘op naar Plan B….’

Babs Verstrepen