Afbeelding

Het leven van een zakkenroller gaat niet over rozen

Column

Nee, het leven van een zakkenroller gaat tegenwoordig over belletjes, 'tinkle alarmen' welteverstaan. Kleine metalen belletjes die met een haakje vastgeklikt kunnen worden aan een portemonnee, telefoon of de rits van een tas. De politie heeft ze vorige week uitgedeeld om mensen te waarschuwen voor zakkenrollers.

Wij, leden van het zakkenrollers-gilde, zijn zeer verheugd met deze ontwikkeling. Het stelt ons in staat om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen en we zien het als een steunbetuiging van de politie voor onze professie, waarvoor dank.

U moet ons vak zien als een oude ambacht. Net als ieder ander vak is ook ons werk onderhevig aan verandering en spelen wij graag in op nieuwe trends. Voorheen waren we al blij met waarschuwingsborden. Niks helpt ons namelijk beter dan de waarschuwing ‘pas op, zakkenrollers actief’. Bij het zien van deze woorden, doet iedereen een greep naar zijn waardevolle spullen om zich te verzekeren dat ze nog aanwezig zijn. Reuze handig want door goed te observeren hoeven de leden van ons zakkenrollers-collectief, niet meer te gokken of de portemonnee in de linker- of de rechter jaszak bewaard wordt.

Die tijd van portemonnees rollen was overigens sowieso een toptijd. Sinds de invoering van de pinpas heeft onze doelgroep echter steeds minder contant geld op zak, en pinpassen worden nog maar zelden vergezeld door een spiekbriefje met de bijbehorende pincode. Aan een gemiddelde portemonnee hebben we tegenwoordig dus niet zoveel meer, want het achterhalen van de pincode vergt veel tijd en mankracht. 

Daarom zijn wij overgestapt naar een nieuwe core business; mobiele telefoons. Toegegeven, ook dit kost wat additionele inspanning van onze kant, maar we hebben onze methode voor een harde reset geoptimaliseerd en gestandardiseerd. Hierdoor kunnen we heden ten dagen makkelijk alle sporen van de voormalige eigenaar wissen, wat onze handelsopties op Marktplaats aanzienlijk vergroot.

We hebben overigens onderzoek gedaan. Zo weten we bijvoorbeeld dat, wanneer onze doelgroep gewezen wordt op onze aanwezigheid, men eerst naar de mobiele telefoon grijpt, en daarna pas de portemonnee checkt. Dit geeft ons extra mogelijkheden betreffende het vraag- en aanbodverhaal. Hebben we wisselgeld nodig dan gaan we voor de portemonnee, en wanneer we iets meer geld nodig hebben dan gaan we voor de telefoon.

En dan nu de nieuwste trend, het uitdelen van de zogenaamde tinkle alarmen. Wij moedigen het gebruik hiervan ten zeerste aan. Met name aan ritsen van dameshandtassen. Deze handelswijze geeft ons namelijk direct informatie omtrent de exacte verblijfslocatie van waardevolle voorwerpen. Het scheelt ons aanzienlijk veel tijd om niet de gehele tas te hoeven doorzoeken. We hoeven nu alleen nog maar te kijken aan welke specifieke rits het tinkle alarm bevestigd is, om gericht een greep te kunnen doen. Daarnaast gaan wij ervan uit dat de tinkle alarmen onze doelgroep een psychologische schijnveiligheid biedt waardoor deze minder op zijn hoede is, en wij makkelijker onze slag kunnen slaan.

Babs Verstrepen