Afbeelding

Vaarwel bruine rakker

Column

Met de sluiting van de Amercentrale in zicht wordt het tijd om na te denken over hoe we de verwarming voor dertienduizend woningen in onze stad gaan regelen. Zou het niet mooi zijn wanneer we onze eigen poep zouden kunnen omzetten in gas, licht en drinkwater?

‘Het lijkt misschien onzin maar technisch is het al mogelijk’ zei iemand laatst op een feestje tegen me. Terwijl hij met zijn takje onbespoten munt door zijn glaasje heet water stond te roeren vertelde hij me over de bioinstallatie die hij op zolder gaat laten aanleggen. De eerste voorbereidingen in huis waren al getroffen. Hij had een wc-pot geïnstalleerd die het mogelijk maakt om de keutels te scheiden van de rest.

Dapper wilde ik vragen wat hij met ‘de rest’ bedoelde maar ik stikte ondertussen bijna in mijn biertje.  En omdat ik de beste man niet wilde beledigen door keihard in de lach te schieten, probeerde ik mijn gezicht in de plooi te houden en knikte ik een paar keer geïnteresseerd. Maar ik kon het toch niet helpen dat mijn gedachten tijdens het gesprek afdwaalde. Ik zag voor me hoe zijn zoontje van 4 vanaf de wc riep ‘papa, ik heb bah gedaan’. Iedere ouder loopt dan naar de wc om de billen van de kleine te inspecteren op beginnende wc-papier technieken maar in mijn gedachte kwam deze vader trots met de opbrengst naar buiten en liep naar boven om de bioreactor te voeden. De rest van de avond ben ik maar een beetje uit zijn buurt gebleven want de visioenen op mijn netvlies waren moeilijk in te dammen.

Eenmaal thuis begon het toch te kriebelen, zou dit de oplossing voor de toekomst zijn? Als ik heel eerlijk ben, denk ik van wel en technisch gezien zou het over enige tijd inderdaad mogelijk moeten zijn. Maar hoe gaan we dat in hemelsnaam in de praktijk aanpakken? Hebben we straks allemaal zonnepanelen op het dak, een windmolen in de tuin en een bioreactor op zolder? En hoe doe je dat wanneer je op vakantie gaat? Moeten je buren er dan voor zorgen dat de bacterien in je reactor niet verhongeren? En moet je een decoratief geurend tonnetje naast je loungebankje in de tuin hebben staan voor het geval er visite komt? Want je mag je reactor niet mag overvoeden in verband met het risico van verzuring.

Ik zie het al helemaal voor me, elke avond ruzie in huis omdat de een de vaatwasser leeg moet maken, de ander moet de katten eten geven en dan moet er ook nog een vrijwilliger achter zijn tablet vandaan gerukt worden die ‘de vangst van de dag’ naar boven brengt. Ach, het zal uiteindelijk wel wennen maar voorlopig druk ik nog even op de doorspoelknop en neem ritueel afscheid, ‘vaarwel bruine rakker.’

Babs Verstrepen