Afbeelding

Is een coke-snuivende kangoeroe verdacht genoeg voor de buurt-app?

Column

Harstikke handig zo’n buurt-app. Zeker wanneer het nageslacht zijn jas weer eens vergeten is in de speeltuin of wanneer je je gebruikte meubeltjes een tweede leven gunt. Maar steeds vaker krijgen we ook berichtjes over verdachte personen die zich in de wijk zouden ophouden. Zorgelijk, want op grond waarvan mag een persoon als verdacht bestempeld worden?

Soms is het duidelijk. Meneer draagt een streepjes shirt en er hangt een metalen bal aan zijn been, of wanneer je iemand koevoet tussen de deur van de buren ziet zetten. Maar vaak is vals alarm. Zoals die keer dat ik een kerel met een petje door de ingeslagen autoruit van de buren zag hangen. Dan zet je het alleen niet op de buurt-app, dan bel je meteen 112. ‘Alarmcentrale, wie wilt u spreken’ ‘Politie Breda, alstublieft’ Op het moment dat ik doorverbonden werd, zag ik pas het busje van Carglass staan, en de buurvrouw. ‘Politie Breda, zegt u het maar’ ‘Euhm… laat maar, sorry’.

Andere keren ben je getuigen van een doodgewoon tafereeltje en besef je pas later dat er iets niet in de haak was. Vorige week, op een doodgewone avond liep ik door onze straat in de Belcrum. Ik passeerde een keurige jonge kerel, een echte papa-papa op een mooie fiets met een wit kinderzitje voorop. Hij stond midden op straat stil. Tot zover niks raars. Het overkomt iedereen wel eens, je bent onderweg en je moet even op je mobiel kijken voor het exacte adres, niks geks aan. Alleen deze keurige papa zag er een beetje raar uit. Schuin van achteren, leek hij net een kangoeroe die haar kroost checkt. Alleen, de meeste kangoeroes klinken op dat moment niet alsof ze snipverkouden zijn.

Op zich heb ik er niet eens problemen mee dat een papa coke snuift, zelfs niet wanneer hij dat midden op straat doet. Sterker nog, van mij mag je best het kinderzitje voorop je fiets gebruiken om een lijntje te leggen.

Terwijl ik naar de voordeur loop, besef ik iets anders. Wanneer je het nodig vindt om het zo open en bloot door je neus te hijsen, betekent dit waarschijnlijk ook dat de nood wel heel erg hoog geweest moet zijn. De Sherlock Holmes in mij zegt dan ook dat het poedertje nog niet zo heel lang in je bezit was. Het kan dus bijna niet anders, dan dat je het spulletje ook hier in de straat gescoord hebt. En met dat laatste heb ik eerlijk gezegd wel een probleem dus misschien zet ik het alsnog in de buurt-app.

Babs Verstrepen