Afbeelding

Waarom houden koeien hun plas op?

Column

Wat is de natuur toch mooi en wat hebben we er toch veel van, zo in de directe omgeving van ons stadje. Maar een fietstochtje langs een weiland met grazende koeien, roept soms vragen op. Zoals de vraag: waarom houden koeien eigenlijk hun plas op?

Voor sommige zoogdieren kan ik het begrijpen. Mensen bijvoorbeeld. Er wordt continu urine geproduceerd en dat wordt verzameld in de blaas. Gelukkig heeft de evolutie ervoor gezorgd dat er een beetje rek in die blaas zit waardoor we niet elke 5 minuten naar de wc hoeven te rennen. Als baby, of juist wanneer we wat ouder worden, is het ophouden van de plas soms wat moeilijker, maar daar heb je dan weer speciale luiers voor, et voila, probleem opgelost. Daarnaast zijn mensen privacy-gevoelig, dus die blaas is hartstikke handig om je plas op te houden tot je je broek naar beneden kunt trekken achter een gesloten deur.

Bij onze hond werkt het heel anders. Gelukkig is hij beschaafd genoeg om zijn plasje op te houden, maar wanneer we eenmaal buiten zijn, maakt het hem niks uit dat wij met zijn allen staan toe te kijken. Hij waggelt naar de straatgoot, zakt door zijn hurken en laat het lopen.

Weer anders is het bij de kat en het konijn. Zij leven meer binnenshuis, en net als wij hebben zij een sterke voorkeur voor waar ze heen slenteren met hun volle blaas. Wanneer we mazzel hebben, kiezen ze een hoekje in het hok of de kattenbak, maar soms prefereren ze een andere plaats in huis. Beetje jammer, want dan moet je weer aan de slag om het op te ruimen en naar de supermarkt rennen voor een fles Febreze, maar okee, ook dit gedrag snap ik.

En dan heb je de koe. Een koe drinkt dagelijks zeventig liter water en dat moet er ook weer uit. Iedereen die wel eens een fietstochtje heeft gemaakt, heeft het wel eens mogen aanschouwen. Wanneer een koe moet plassen spreidt ze haar benen en hopsakee, er komt heel veel plas ineens uit stromen.

Maar terug naar mijn vraag; waarom houdt een koe haar plas op totdat haar blaas vol is? Het maakt een koe niks uit waar ze plast. Of ze nu in de wei staat of op stal, en of ze alleen is of dat iedereen haar kan zien, wanneer ze moet, dan moet ze. Dus waarom heeft een koe een blaas?

Ze zeggen wel eens dat alles in de biologie een reden heeft, maar hoe hard ik er ook nadenk, hier kom ik niet uit. Dus, wie het weet, mag het zeggen want dan kan ik vannacht tenminste weer rustig slapen.

Babs Verstrepen