Afbeelding

Discrimineert onze politie, of niet?

Column

Beste leden van de gemeenteraad,

In de media verneem ik dat jullie voornemens zijn te onderzoeken of de manier van profileren door de politie een etnische grondslag heeft. Dit zou volgens jullie gedaan moeten worden door de invoering van  een ‘stopformulier’. Een formulier waarop agenten aan moeten geven waarom iemand staande gehouden is, en wat de etnische achtergrond is. Een goed initiatief, maar toch heb ik zo mijn bedenkingen over het nut hiervan. Ik zal u uitleggen waarom.

De vraag zou namelijk niet moeten zijn of bepaalde groepen vaker staande gehouden worden dan anderen, de vraag moet zijn hoe vaak dit onterecht bleek te zijn in vergelijking met een passende controlegroep. Alleen op die manier krijg je antwoord op de vraag of er daadwerkelijk sprake is van discriminatie, of dat het gaat om doelgroepselectie.

Doelgroepselectie is een volledig geaccepteerd begrip in de wereld van de marketing en zo zou de politie ook moeten mogen werken. Wanneer de politie weet dat een bepaalde vorm van overlast veroorzaakt wordt door jonge gasten met een paar decigram wit poeder in de achterbak van hun auto, dan hoeven ze geen bejaarde man achter een rollator bij de ingang van een verzorgingshuis te fouilleren. Wanneer ze op de rondweg het aantal verkeers-aso’s terug willen dringen, dan hoeven ze niet te posten bij de uitgang van een kerk of een kinderdagverblijf.

Ook is het vrij zinloos om een 43-jarige Daewoo-rijder met een haarstukje - en kinderzitje op de achterbank - een stopteken te geven wanneer ze op zoek zijn naar drugsrunnertjes op de A16. De politie stuurt immers ook niet een peloton sociaal rechercheurs naar de Dr. Batenburglaan om tandenborstels te tellen wanneer ze bijstandsfraude op willen sporen. En wanneer er melding gemaakt is van een spookrijder met mogelijk een borreltje teveel achter zijn huig, dan gaan ze de verdachte niet zoeken tussen een groepje hangjongeren op een trapveldje. Dit heeft alles te maken met doelgroepselectie. Een goed voorbeeld van hiervan was volgens mij de zogenaamde patsercontrole, die uitgevoerd werd op 26 mei. Hier werden 139 voertuigen gecontroleerd en bij 21 van hen was aanleiding om de auto in beslag te nemen.

Zonder vooruit te willen lopen op de vraag of hier wel of geen sprake was van discriminatie, mag ik aannemen dat de politie van Breda hier aardig inzicht heeft getoond waar het gaat om selectie van de doelgroep. Of bent u werkelijk van mening dat een percentage van 15 procent, voor in beslag name van een voertuig, representatief is voor al onze lokale autobezitters?

Indien dat laatste het geval is zou ik zeggen; sla uw slag. Dan hebben we namelijk meteen een oplossing voor de stedelijke parkeerproblematiek.

Babs Verstrepen