Afbeelding

Mag het een afval-containertje minder zijn?

Column

Breda is aan het nadenken over de invoering van een zogenaamde ja-sticker. Wie straks geen sticker op de brievenbus heeft, zal dan geen reclamefolders meer ontvangen. Ik vind het een goed plan, vriendinnetje M daarentegen heeft zo haar bedenkingen.

Momenteel kun je met een nee-sticker aangeven dat je geen ongeadresseerd drukwerk wil ontvangen. Toch zijn er in Breda ongeveer 60.000 voordeuren zonder zo’n sticker. Minimaal 60.000 mensen die elk jaar dertig kilo woest-aantrekkelijk reclamemateriaal van de deurmat halen. Dat is bijna twee miljoen kilo oud papier per jaar.

Zijn dat allemaal mensen die oud papier verzamelen om zo de kas van de voetbalclub te spekken? Of zitten er echt zoveel mensen te wachten op het nieuws dat de Xenos picknickmandjes met bestek en servies in de aanbieding heeft? Zelfs vriendinnetje M kan het zich niet voorstellen. ‘Veel mensen vinden het gewoon teveel gedoe om een sticker aan te vragen en gooien de folders ongelezen in de kliko’. ‘Waarom heb jij dan geen nee-sticker?’ vraag ik. ‘Omdat ik aan het einde van mijn salaris altijd nog een stuk maand over heb’ antwoordt M.

Of ze straks een ja-sticker op de voordeur zal plakken, weet M nog niet. In haar ogen heeft een nee-sticker een positief imago, een dikke ‘ja’ op je brievenbus geeft toch een heel ander beeld. ‘Je kunt je niet meer verschuilen achter laksheid want het is duidelijk dat je bewust kiest voor folders ’, aldus M. Ik geef toe, ze heeft een punt.

Waarom mensen opzadelen met het negatieve stigma van een ja-sticker? Belonen is een heel effectief middel om gedrag te veranderen; u doet iets om minder afval te genereren, en de gemeente Breda doet iets voor u.

‘Wilt u 30 kilo oud papier door de brievenbus? Dat is uw goed recht. In ruil daarvoor ontvangt u van ons een grote lelijke container om al die rommel af te voeren. Heeft u een nee-sticker, dan zal u dus automatisch minder oud papier aanleveren. Als tegenprestatie verplichten wij daarom niet om een grote container in de tuin te plaatsen maar kunt u uw oud papier aanbieden middels een vrolijk gekleurd 50 liter kratje. Zo houdt u niet alleen rekening met het milieu, u houdt ook nog eens een extra stukje tuin of balkon over waarmee u iets leuks mee kunt doen.’

Ik wacht het voorstel van de gemeente met spanning af! Alleen jammer dat je dan geen foldertjes meer ontvangt waarin staat waar de tuinplantjes in de aanbieding zijn.

Babs Verstrepen