Afbeelding

Moeiteloos een killerbody in twee weken….

Column

Ja hoor, ze zijn weer aangebroken, de beruchte bonusweken. Niet die van een grote supermarktketen, maar die van de spiegel in de slaapkamer. De bonuskilo’s die ik ternauwernood nog kon verstoppen onder mijn herfst-, winter- en voorjaarsoutfits, komen onverbiddelijk tevoorschijn zodra het tijd wordt voor luchtige zomerkleding.

Die bonuskilo’s zijn er de oorzaak van dat het niet meer afdoende is om mijn buik in te houden in een poging er wat gestroomlijnder uit te zien. Het is dus tijd om er nu ècht iets aan te gaan doen. Natuurlijk zou ik iets meer kunnen gaan sporten maar eerlijk is eerlijk, mijn voedingspatroon mag ook wel weer eens onder de loep genomen worden.

Tijdens mijn speurtocht naar gezonde en voedzame recepten op internet kwam ik iets tegen wat ik jullie niet wil onthouden. Het gaat om een maaltijdsoep waarvan het hoofdbestanddeel ruimschoots aanwezig is in onze eigen tuintjes, parken en plantsoenen; naaktslakken.

Het beste moment om op jacht te gaan is tijdens de schemer. Het is alleen wel zaak om de beestjes na het vangen eerst te ontgiften. Een tip hiervoor is om ze een aantal dagen in een ruime bak met luchtgaten te houden en ze worteltjes te voeren. Na een aantal dagen zal je zien dat de poep van de slakken oranje kleurt en dan weet je dat het maag-darmkanaal van jouw verse vangst schoon genoeg is voor consumptie. Je kunt aan de slag in de keuken.

Pel een grote ui en snijd die in ringetjes. Verwarm in een grote pan wat olijfolie op matig vuur. Wanneer de ui glazig begint te worden voeg je twee teentjes geperste knoflook, een paar laurierbladen, wat foelie en een snufje nootmuskaat toe. Laat het geheel nog even zachtjes doorgaren. Was ondertussen de verse, nog levende naaktslakken, goed af onder koud stromend water en snijd ze in blokjes van ongeveer 1,5 cm. Voeg de slakken toe aan het ui-mengsel in de pan en draai het vuur hoog. Snijd een paar worteltjes in gelijkmatige stukjes en voeg toe. Wanneer de slakken geen stuiptrekkingen meer laten zien, anderhalve liter groentebouillon toevoegen en het geheel nog 15 minuten op laag vuur doorsudderen. De soep kort voor opdienen afmaken met strooikaas en vers gehakte peterselie. Eventueel serveren met vers abdijbrood.

Succes verzekerd. Na dit twee weken lang te hebben klaargemaakt heb je èn geen slakken meer in de tuin, èn je past moeiteloos in je strakke hotpants van vorig jaar. Succes!

Babs Verstrepen