Afbeelding

Lourdes in de Bredase polder

Column

God zou zelf Breda hebben aangewezen als locatie voor de tournee van de Amerikaanse gebedsgenezer pastor Wayman Mitchell. Hij slaat zijn tent op in Breepark en wil honderden mensen genezen. Een nobel streven waar niet alleen Mitchell zich hard voor maakt, maar ook alle medici in ons land. Helaas lukt dat niet altijd. Het verschil zit hem in het slecht-nieuws-gesprek. Daar waar een arts je naar huis stuurt met de woorden ‘ik kan niks voor u doen’, vertelt deze dat je bezeten bent door demonen.

Ik ben er stellige van overtuigd dat er weinig nuttigs te vinden is tussen hemel en aarde behalve de ozonlaag, maar toch voert die circustent een enorme aantrekkingskracht op me uit. Zoveel dat mijn nieuwsgierigheid het wint en ik de auto parkeer op de parkeerplaats. Op een groot spandoek staat ‘Verwacht wonderen van God!’. Een niet bepaald ruimhartige woordkeuze in gebiedende wijs waardoor mijn rechter hersenkwab direct in opstand komt.

Eenmaal binnen in de tent blijft de verlichting uit, letterlijk welteverstaan. Het tijdstip dat ik gekozen heb om mijn nieuwsgierigheid te bevredigen blijkt tussen twee gebedsdiensten in te liggen. Wanneer ik vanavond terugkom zal de tent gevuld zijn met gelovigen die onder leiding van de spiritueel leider zullen bidden voor zieke mensen, zo legt een vriendelijke jongeman me in het donker uit.

Persoonlijk vind ik het ronduit fascinerend dat er mensen zijn die, ten overstaan van een volle tent, een podium op klauteren om daar over hun prostaatproblemen, schilferige huidaandoeningen of obstipatie te vertellen. Nog fascinerender vind ik het dat mensen zich op dat podium laten bepotelen door een gladde Amerikaanse pastor die een tolk nodig heeft om hen te verstaan, maar die moeiteloos converseert met het hiernamaals. Blijkbaar spreken ze daarboven Engels.

Een beetje extra aandacht en hoop heeft nog nooit iemand kwaad gedaan maar de kwetsbare doelgroep verwacht meer. Ze zijn gekomen voor iets dat de reguliere geneeskunde hen niet kan bieden. Helaas hangt ook aan dit Wayman-Mitchell-placebo-effect een prijskaartje. En die prijs is niet laag, zo blijkt uit de allesbehalve barmhartige woorden ‘Er wordt van u verwacht dat u geeft wat u hebt’. Het kasboek van pastor Mitchell moet na zijn bezoek aan onze stad natuurlijk wel in de plus uitkomen, want net zoals in de regulier geneeskunde gaat het hier gewoon om marktwerking en klinkende dollars.