Afbeelding

Bravo voor de spindoctors van DENK

Column

De politieke beweging DENK heeft een Bredase afdeling opgericht waarmee ze deel wil nemen aan de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen. Dat er ruimte is voor een partij als DENK moge duidelijk zijn. Nederland is niet vrij van discriminatie en ook op het vlak van integratie en acceptatie is nog een hoop winst te behalen. Maar hoe oprecht zijn de mensen achter DENK wanneer ze zeggen balans te willen in Nederland? De spindoctors van DENK maken handig gebruik van social media zo blijkt.

Want op welke reactie zaten ze te wachten toen Sylvana afgelopen week een foto postte met daaronder de tekst ‘Pfff, dit is wel even heftig hoor. De redactie van de NOS heeft alleen maar blanke sporters in dit plaatje gezet. Gekleurde atleten tellen blijkbaar niet meer mee'?

Wilde zij graag horen a) Inderdaad Sylvana, wat dom van de NOS? Of b) beschamende reacties vol scheldwoorden? Het bleek een uiterst efficiënte manier om zoveel mogelijk antwoorden te verzamelen in categorie b, waardoor DENK promotiemateriaal in handen heeft tot ver na de verkiezingen. En dat terwijl een simpele reactie op Sylvana’s post had kunnen zijn ‘dan hadden de gekleurde atleten iets harder moeten lopen, fietsen, zeilen, roeien of zwemmen’. Want Sylvana en haar spindoctors wisten waarschijnlijk ook wel dat er op die foto alleen maar winnaars van olympisch goud te zien waren.

Een andere briljante zet van DENK is dat ze vorige maand bekend hebben gemaakt één van sponsoren te zijn van de ik-deed-niks-verkeerd-en-toch-hield-de-politie-mij-staande-app. Ofwel een app waarin je aan kunt geven dat jij vindt dat de politie je onterecht staande heeft gehouden enkel vanwege je huidskleur.

De app die net zulke betrouwbare data gaat genereren als wanneer je aan baliemedewerkers van McDonald's zou vragen om te turven hoe vaak ze een Big Mac verkopen aan slanke mensen, om zo aan te tonen dat je van een hamburger niet dik wordt. Maar aan waarheidsvinding heeft DENK geen boodschap.

Het enige wat DENK wil, is zo snel mogelijk grote koppen in de media waarin staat dat donkere jongetjes vaker staande gehouden worden dan blonde jongetjes. Een conclusie die een deel van de politieke achterban van DENK graag zal omarmen. Maar ook een conclusie waarvan iedereen die ooit een basiscursus statistiek heeft afgerond, weet dat die nooit getrokken kan worden op basis van zo’n wij-van-wc-eend-app.

De spindoctors van DENK lachen zich ondertussen slap. Hele kuddes blanke dombo’s trappen in hun vooropgezette plannetjes en voorzien DENK van voldoende discriminerende opmerkingen om het bestaan van de partij meer dan te rechtvaardigen. Vanaf de zijlijn kijk ik geboeid toe hoe de trukendoos steeds zich verder opent. Ik wacht met spanning af wat ze voor Breda in petto hebben. Persoonlijk voorzie ik dat hockeyclub zwart-wit het ernstig zal moeten gaan ontgelden.

Babs Verstrepen

PS: Mochten er mensen van DENK meelezen; het is niet zo chic om de naam van de initiatiefnemers van de app fout te spellen op social media, maar daar zeurt verder niemand over, dus doe ik dat ook niet.