Afbeelding

Gaan wij straks NAC-taks betalen?

Column

Sinds een paar jaar maakt de gemeente Breda gebruik van een online enquête systeem om de mening van haar inwoners te polsen. Een paar weken geleden was het onderwerp ‘NAC’ aan de beurt. De centrale vraag in de enquête was of het voortbestaan van NAC belangrijk is voor de stad Breda, en zo ja, waar het geld dan vandaan zou moeten komen.

De wereld is verdeeld in twee soorten mensen, zij die van voetbal houden en zij die er niets mee hebben. Zelf behoor ik tot de tweede groep. Dat je van een spelletje houdt waarbij 22 man achter een met lucht opgeblazen stukje leer aanrennen, dat kan ik nog begrijpen. Dat je een feestje viert wanneer jouw favoriete elf poppetjes op het veld het beter hebben gedaan dat die andere elf, kan ik ook nog begrijpen. Maar dat iemand zijn identiteit ontleent aan een club, dat gaat mijn verstand te boven.

Daarom heb ik de vraag of het geld direct van de inwoners zou moeten komen met ‘nee’ beantwoord. Persoonlijk voel ik er namelijk niks voor om een zogenaamde NAC-taks te gaan betalen als sponsoring voor het geploeter van elf poppetjes op een grasveld. NAC is een bedrijf, en net als elk ander bedrijf is het verantwoordelijk voor zijn eigen financiële situatie. De inkomsten en uitgaven moeten een beetje in evenwicht zijn, en grotere investeringen moeten zich na verloop van tijd terugbetalen.

Ik vind eigenlijk dus dat NAC zijn eigen voetbalbroekje maar op moet zien te houden, en dat mijn belastingcenten niet als bretels gebruikt zouden hoeven te worden. Aan de andere kant vind ik wel dat NAC een bijdrage van de gemeente mag verwachten uit het potje voor city-marketing. Geen enkel ander bedrijf in Breda haalt namelijk wekelijks de nationale tv en daardoor draagt NAC zeker bij aan de naamsbekendheid van onze mooie stad.

Maar stel nu dat er uit die enquête blijkt dat er niet zoveel draagvlak is voor financiële steun vanuit de gemeente, zou de firma NAC dat overleven? Of zijn er na degradatie naar de Belgische-pils-pool, onvoldoende investeerders te vinden en zou het voetbalbroekje wel eens heel erg snel af kunnen zakken? Zal het avondje NAC dan definitief verloren gaan?

Ach, misschien wordt het toch eens tijd om te bekijken wat de mogelijkheden zijn voor een fusie tussen onze geel-zwarte shirtjes en het rood, wit en blauw van Willem II?

Of zeg ik nu iets heel doms? …

Babs Verstrepen