Afbeelding

Biologische veiligheidsriemen en inenten

Column

Het is belangrijk om je kind zo vroeg mogelijk bekend te maken met de gevaren van het verkeer. De nieuwste inzichten op dit gebied zijn onderzocht door een hoogleraar aan een gerenommeerde universiteit in de Verenigde Staten, prof Iks. Volgens hem worden kinderen die opgroeien zonder veiligheidsriemen in de auto later betere verkeersdeelnemers.

Prof Iks is voorvechter van een methode die hij ‘verbeterde reflexvorming’ noemt. Bij jonge kinderen, peuters en baby’s zijn de hersentjes nog volop in ontwikkeling. Hoe meer de jonge hersentjes gestimuleerd worden, hoe beter ze zich zullen ontwikkelen. Dat gebeurt doordat op jonge leeftijd makkelijker nieuwe 'bedrading' kan worden aangelegd dan op oudere leeftijd. ‘Een jong kind leert immers makkelijker een tweede taal dan iemand op de middelbare school’, aldus prof Iks. Zo ook met verkeersinzicht, waarnemingen leren om te zetten in juiste reflexen, is volgens prof Iks een kwestie van vroeg beginnen met trainen.

Bij een baby van 7-8 maanden oud is het zicht dusdanig ontwikkeld dat het ook verder weg kan kijken. Daarom is dit een goed moment om te beginnen met trainen. De beproefde methode van prof Iks schrijft voor dat je je baby niet in een babystoeltje zet wanneer je gaat autorijden, maar gewoon los. Bij voorkeur op een verhoging in het midden van de achterbank. Zo zit de baby niet de hele tijd tegen de hoofdsteun aan te kijken maar ziet hij wat er vóór de auto gebeurt. Door deze informatie zullen er extra verbindingen in de hersentjes ontstaan waardoor bepaalde reflexen zich beter ontwikkelen.

‘Je kind gaat hierdoor een relatie leggen tussen plotseling opdoemende situaties en onverwachte bewegingen, en leert hoe daar op te reageren.’ Het unieke van deze methode is volgens prof Iks dat je de ontwikkeling van je kindje makkelijk zelf kunt volgen. Er zijn geen dure testen voor nodig. Je kunt gewoon zelf in de achteruitkijkspiegel kijken hoe snel je baby leert om zich vast te grijpen bij een onverwachte manoeuvre.

Als bijkomend voordeel noemt prof Iks dat je baby niet wordt blootgesteld aan schadelijke stoffen zoals bijvoorbeeld weekmakers die zich in de kinderstoeltjes kunnen bevinden. Ondanks dat hij hier tijdens zijn research weinig aandacht aan heeft besteed, kan prof Iks zich voorstellen dat een en ander een nadelig effect zou kunnen hebben op de gezondheid van jouw kleintje.

Het onderzoek van de hoogleraar toont aan dat kinderen die deze ‘verbeterde reflexvorming’ methode gevolgd hebben op latere leeftijd weerbaarder zijn in het verkeer dan kinderen die tot hun 8ste in een kinderstoeltje hebben gezeten. Uiteraard zijn er ook een paar kindjes tijdens het trainen door de voorruit geslingerd maar die heeft prof Iks niet meegenomen in zijn statistische berekeningen.

Onzin-verhaal? Ja, natuurlijk! Dus waarom lees ik dan zoveel soortgelijke waanzin over vaccineren? De beste biologische veiligheidsriemen die je je kind kunt geven om ze te beschermen tegen baarmoederhalskanker, difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Hib-ziekte, bof, mazelen, rodehond, meningokokken C en pneumokokkenziekte.

Babs Verstrepen