Vuurwerk en gezang om NAC gemotiveerd wedstrijd twee van de play-offs in te sturen tijdens de open training op zaterdag 20 mei 2017.
Vuurwerk en gezang om NAC gemotiveerd wedstrijd twee van de play-offs in te sturen tijdens de open training op zaterdag 20 mei 2017. Peter Visser

Huldigen op maandag? Eerst winnen op donderdag

Column

COLUMN - Bij NAC houden ze de lippen stijf op elkaar en is het h-woord verboden, in elk geval naar buiten toe. Eerst maar eens winnen, te beginnen donderdag en daarna de buit binnenhalen in Nijmegen op zondag.

Dat is meer dan begrijpelijk, ook na het echec van afgelopen jaar, toen Breda al met een been op de Grote Markt stond tijdens de tweeluik met buurman Willem II. En we weten allemaal hoe dat is afgelopen.

Natuurlijk wordt er binnen NAC wel gesproken over een huldiging. Dat kan niet anders, aangezien de club en gemeente een feestje wel in goede banen moeten leiden. En dat regel je niet een uurtje van tevoren.

Dus gaan bestuurders van club en gemeente alle scenario’s af. De Grote Markt is voor NAC-fans dé plaats waar gehuldigd moet worden. De zondagavond valt daardoor eigenlijk al af. De binnenstad staat dan nog vol met nagenietende Jazz-liefhebbers en bovendien is de Grote Markt nog een groot terras. Daarnaast kan het door een eventuele verlenging wel eens een latertje worden.

Maandag is daarom helemaal niet zo’n gekke optie. In Rotterdam hebben ze vorige week laten zien dat dat prima kan, een dag later een feestje bouwen. Heeft de horeca ook de tijd de biervoorraad aan te vullen.

Maar eerst dus winnen. Het ideale scenario? Gezien de wisselvalligheid buiten Breda, donderdag in eigen stadion ruim winnen en daarmee de druk bij NEC leggen. Vervolgens in Nijmegen met gecontroleerd spel de gewenste promotie verzilveren.

Of dat scenario uitkomt én Breda de helden zondag met vuurwerk onthaalt en daarna maandag feestelijk huldigt? Meer dan zeventienduizend fans schreeuwen zich daar donderdagavond in elk geval de longen voor uit het lijf.

Hup NAC!

Wijnand Nijs