Afbeelding

Iedereen verplicht aan de Fidget Spinner!

Column

Ineens waren ze er, van die felgekleurde propellertjes die je tussen je vingers kunt laten ronddraaien. Ligt het aan mij? Of zijn er meer mensen die geen hol begrijpen van de hype rondom Fidget spinners?

Eerlijk gezegd dacht ik dat we het dieptepunt van nutteloze speeltjes wel bereikt hadden met klikklaks. Die twee balletjes aan een touwtje die je door een soepele polsbeweging tegen elkaar kon laten klikklakken of, bij een minder fortuinlijke aktie, keihard tegen je eigen pols. Maar de Fidget Spinner laat zien dat het nog erger kan. Erger, omdat er mensen zijn die van het nutteloze stukje speelgoed een soort medisch wondermiddel menen te moeten maken. Zo zou het friemelding helpen tegen angstaanvallen, concentratiestoornissen en stress.

Zo hoorde ik van de week een verontwaardigde moeder zeggen dat haar kind er echt één nodig had want hij heeft ADHD. Ze zei dit met dusdanig luide stem dat ik opkeek. Blijkbaar had iemand anders de laatste spinner voor haar neus wegkaapte uit het schap. De onsympathieke woorden die erop volgde deden niet alleen vermoeden dat ADHD in sommige gevallen erfelijk overdraagbaar is maar ook dat ze zelf misschien ook wel baat zou hebben bij een spinner. De Fidged-kaper hield wijselijk zijn mond maar bleef haar rustig aankijken waardoor de dame alleen maar giftiger werd.

Nieuwsgierig naar de afloop bleef ik op een afstandje toekijken. Klaar om in te grijpen wanneer de hysterische mevrouw de rustige meneer een klap in zijn gezicht zou proberen te geven. Moesten we de politie bellen voor het uit de hand kon lopen? Een paar meter verderop zag ik het personeel achter toonbank dezelfde afweging maken.

Zo ziet beschaving er anno 2017 dus uit. We zijn in een tijdperk beland waarin we zo bang zijn voor een terroristische aanslag dat de burgemeester ons zelfs waarschuwt tijdens zijn openingsspeech van het Jazz festival. Een tijd waarin bedreigde gemeenteambtenaren voorzien moeten worden van een noodknop. En een tijd waarin een stom fluoriserend plastic propellertje in staat is om de emoties van een volwassen vrouw dusdanig in de war te schoppen dat omstanders denken te moeten ingrijpen.

Volgens kenners ligt de oplossing voor de hand; iedereen verplicht aan de Fidget Spinner, vrede op aarde. Why not, laten we het voor de zekerheid maar gewoon proberen want  placebo-effect is ook effect.

Babs Verstrepen