Eenvoudige overwinning NAC in Bredase derby

BREDA – En na negentig minuten was het 7-0. Een gemankeerd – want door blessures fors uitgedund - NAC kon terugkijken op een relatief eenvoudig avondje Baronie. De pot voetbal op de Blauwe Kei was eigenlijk surrogaat voor het Spanjaardsgattoernooi, dat dit jaar verviel vanwege de intertotoverplichtingen van NAC.

Dat was overigens niet de reden dat de eredivisionist met een veredeld tweede elftal aan de wedstrijd begon. Trainer Robert Maaskant kon simpelweg niet anders. Naast het vaste rijtje geblesseerden – De Graaf, Elshot, Amoah, Loran en Cairo – ontbraken dinsdagavond ook Penders (voetblessure) Mtiliga en Kolkka. Bovendien kon Maaskant geen beroep meer doen op de naar ADO vertrokken Ammi.
Dus was het de beurt aan Wesley Pollemans en Donny Gorter om zich te tonen, samen met Spanjaard Enric Vallès Prat (ex-Barcelona). Kees Kwakman speelde op de positie van Penders.
Toch lag het niet aan de weer veranderde opstelling dat NAC pas na zo’n twintig minuten op voorsprong kwam. Dat kwam meer door de slordigheidjes, wist ook Maaskant. “Fouad (Idabdelhay, red.) had voor rust zeker twee keer moeten scoren.”
De revelatie van vorig seizoen leek even zijn scherpte kwijt. De balvaste spits miste alleen voor de keeper, en kreeg uit een mooie voorzet van Martijn Reuser een niet te missen kopkans, die echter met een boog over ging.
De 1-0 was van Reuser uit een vrije trap, zoals hij later nog eens scoorde uit een dood spelmoment. Precies de zaken waarvoor hij naar Breda is gekomen, constateerde ook de trainer. “Natuurlijk ben ik daar blij mee.”
De van RKC overgenomen middenvelder was tegen Baronie een van de uitblinkers bij NAC, samen met aanjager Ronnie Stam en Anthony Lurling. De Bossche aanvaller had het regelmatig op zijn heupen en toonde aan dat als hij in vorm is, NAC het elke tegenstander altijd lastig kan maken. Met zijn handelsmerk, handig kap- en draaiwerk, zette Lurling zichzelf vrij voor keeper Van Zanten en rondde hij beheerst af in de korte hoek, 2-0.
De doelpunten na rust vielen in een periode dat Baronie het kopje al had laten hangen. In de eerste helft dwong de ploeg van trainer Peter Maas NAC-doelman Jelle ten Rouwelaar een aantal keer tot ingrijpen en oogde het spel gevaarlijk, na de 2-0 was dat er wel af.
De Baronnen willen door fel en vroeg te jagen de tegenstander het spel lastig maken, maar dat gaat alleen als alle tien de veldspelers dat doen. Dat brak de thuisclub op. Gertjan Tamerus strafte dat meteen na rust af. Ook daarna stond hij nog twee keer op de goede plek, een onvervalste hattrick tot gevolg. Lurling en Reuser maakten de zeven vol.

Tevreden was Maaskant over nieuwkomer Valles Prat. “Het was voor hem de eerste keer een hele wedstrijd. Hij speelde ingetogen, maar misschien daarom juist wel goed. Na rust kwam hij meer vanuit het middenveld, met meer tempo. Je ziet dat de andere jongens graag met hem spelen.”