NAC alleen eerste helft op stoom

BREDA – Het resultaat doet er niet toe in zo’n laatste oefenwedstrijd. Rayo Vallecano en NAC hielden het vrijdagavond in een matige wedstrijd op 2-2. Zorgwekkender was de rode kaart die Anthony Lurling kreeg voor een akkefietje met Salva, een klein kwartier na rust.

Een overdreven zware straf van scheidsrechter Wiedemeijer. Lurling leek over links langs de zijlijn te ontsnappen en werd daarbij vastgehouden door Salva. Daarbij draaide de Bredase aanvaller met zijn lichaam om zich los te rukken. Het werd uitgelegd als een slaande beweging. Iets dat voor Salva wel opging. De speler van Vallecano stond met zijn vuist omhoog.
Direct rood zou zelfs tot een schorsing kunnen leiden voor de eerste competitiewedstrijd. En dat is nou net iets was trainer Robert Maaskant niet kan gebruiken. In het tweede oefenduel in een week op de Blauwe Kei bleek eens te meer dat NAC kwetsbaar is, zeker met de wetenschap dat de ziekenboeg voorlopig nog wel even drukbevolkt zal zijn, en dat Lurling een van spelers is die het verschil kan maken.
NAC zette de eerste helft met Lurling en Amoah druk en verdedigde vooruit. Het leverde kansjes op. Een actie van Donny Gorter, de eerste helft als rechtsbuiten, was de inleiding voor het eerste doelpunt. Gorter speelde handig zijn man uit en passte de bal naar de vrijstaande Lurling. Die slalomde als vanouds om wat verdedigers en passeerde doelman Teté, 1-0. Een rommelige actie voor het doel van Ten Rouwelaar gaf Vallecano tien minuten later via Pachón de kans gelijk te maken, 1-1.
Daarna toonde Amoah zijn kracht. De spits was tot dat moment haast onzichtbaar, maar schoot weg als een katapult nadat Gorter de bal op het middenveld veroverde en hem met een steekpassje bediende, 2-1.
Het was ook het deel van de wedstrijd dat de Bredanaars speelden zoals dat ook in de competitie moet gaan gebeuren, gaf Maaskant aan. “In een hoog tempo, en op de juiste momenten druk zetten.”
In de tweede helft, na de 2-2 van alweer Pachón, en de rode kaarten, kon NAC geen vuist meer maken. “We begonnen aardig, in de eerste helft vond ik ons zelfs goed”, wist trainer Robert Maaskant. “Maar ik vond ons na rust veel te slap naar buiten komen. Die tweede goal kregen we ook veel te makkelijk tegen. Robbie stapt uit en de bal gaat zo door het midden.”
Dat NAC in de tweede helft niet bij machte bleek om de Spanjaarden onde de duim te houden, kwam ook door de afwezigheid van Reuser, die met een lichte buikblessure de hele wedstrijd aan de kant bleef. “Reuser brengt toch meer beleving, straalt energie uit en jut ook andere jongens op. Kan bijvoorbeeld ook Stam coachen.” Enric Vallès moest dat gat opvullen. Hij deed dat tot tevredenheid van de coach. “Vallès is toch meer een meeloper, jaagt spelers niet aan. Maar je moet je niet vergeten dat die jongen pas achttien is.”

NAC - Rayo Vallecano 2-2?
Scheidsrechter: Wiedemeijer?
Rode kaart: Lurling, Salva (58e)
14e Lurling 1-0?25e Pachón 1-1?39e Amoah 2-1?51e Pachón 2-2
NAC: Ten Rouwelaar; Penders, Kwakman, Zwaanswijk; Fehér, Stam, Vallès (75e Gilissen), Mtiliga (46e Kolkka); Gorter, Amoah (61e Idabdelhay), Lurling.?Rayo