Amphia: 25 miljoen extra voor automatisering

Nieuws

BREDA – Het Amphia-ziekenhuis in Breda en Oosterhout trekt de komende vier jaar 25 miljoen extra uit voor onder meer een elektronisch patiëntendossier.

Dat meldt het ziekenhuis als reactie op de lage plaats in de Ziekenhuis Top 100 van het AD. Het Amphia was pas terug te vinden op plaats 86, tegen 74 een jaar eerder.

Een van de verklaringen van de lage score is volgens het ziekenhuis de geringe beschikbaarheid van elektronische patiëntengegevens. Dat heeft volgens woordvoerder Truus de Buyn-Goumans te maken met de automatisering. “Daarop scoren we vooral niet goed. Dat is verklaarbaar omdat we een aantal jaren met financiële problemen kampten. Zo zie je in de AD Top 100 dat we nog weinig patiëntgegevens elektronisch beschikbaar hebben.”

Automatisering blijft voor Amphia daarom een punt van aandacht. “We zijn met een inhaalslag bezig. We hebben een ambitieus programma op het gebied van automatisering. De komende vier jaren trekken we daar 25 miljoen extra voor uit, ondermeer voor een elektronisch patiëntendossier.”
Onderdeel van dat elektronisch patiëntendossier is het elektronisch medicatiedossier. Dat moet er komend jaar al zijn. De Bruyn-Goumans: “Met een elektronisch medicatiedossier hebben we de medicijngegevens van patiënten goed en snel beschikbaar op verpleegafdelingen en poli’s, daarmee dringen we de risico’s terug en dat is van groot belang voor de patiëntveiligheid”.

Verder ziet het ziekenhuis vooruitgang in de kwaliteit van zorg, ondanks de daling op de ranglijst, zo meldt De Bruyn-Goumans. “Als je een analyse loslaat op de scores, dan zie je dat we op veel fronten, vergeleken met 2006, vooruit zijn gegaan. Maar andere ziekenhuizen hebben het kennelijk nog beter gedaan.” Het ziekenhuis vindt de daling op de ranglijst spijtig, zo meldt ze. “Laat onverlet dat patiënten meer van ons mogen verwachten dan wat wij volgens de AD Top 100 nu te bieden hebben. Onze lage plaats in de ranglijst is voor iedereen hoe dan ook een extra stimulans om de schouders eronder te zetten”.