Jankfestijn voor échte Bredanaars

Nieuws

BREDA - Nog een nachtje slapen, en dan schallen de tranentrekkers door de Bredase binnenstad. Smartlappenfestival Tranen van Van Cooth. “Het moet een feest worden voor de echte Bredanaars”, vertelt Dirk Brauers van de organisatie.

Door Lisa Ruskus

Brauers, sinds drie jaar actief bij de stichting Tranen van Van Cooth, is zelf ook gek van smartlappen. “Dus het is niets gek dat ik medeorganisator ben van dit festival!” De laatste jaren krijgt de smartlap steeds meer aandacht. Zo is er niet alleen in Breda een smartlappenfestival, ook Tilburg en ’s Hertogenbosch hebben inmiddels een speciaal festival voor het levenslied.
Breda is anders. “Breda onderscheidt zich van de Tilburgse en Bossche festivals”, aldus Brauers. “Tijdens De Tranen van Van Cooth treden ook koren op.” Wat hem betreft is het een van de hoogtepunten. “Van een van deze koren heb ik zelf hoge verwachtingen. Het Shantykoor ‘de Hoeksche Waard’ gaat echt voor een jankfestijn zorgen.”

Marianne Weber is voor het grote publiek de trekker. Toch staat haar beeltenis niet groot op de website van het festival. Dirk Brauers legt uit waarom. “Het moet een feestje zijn voor de mensen uit Breda. Natuurlijk zijn mensen uit de regio ook welkom, maar vol is vol en dan moet het feest in de eerste plaats wel voor Bredanaars zijn.”

De grootste meezinger wat Brauers betreft? “Het zijn eigenlijk allemaal meezingers”, zegt hij. En voor het geval je als argeloze bezoeker even met je mond vol tanden staat: tijdens de optredens worden er flyers uitgedeeld met de songteksten.

- In 2002 was er voor het eerst een smartlappenfestival in het kader van Breda 750.
- De organisatie is sinds 2005 in handen van de stichting Tranen van Van Cooth
- Dit is de zevende editie.
- Het festival begint om 13.00 uur op het Van Coothplein.

Wat is waar en wanneer? Programma