Scheidsrechters zijn er klaar voor

Sport

Zaterdag en zondag mogen de amateurvoetballers eindelijk weer het veld in voor het echte werk: de competitie. Tijd om te kijken of de scheidsrechters er een beetje klaar voor zijn.

BREDA - Hugo Vogelezang is voorzitter van Voetbalscheidsrechtersverenging Breda en Omstreken, waarvan elk weekeinde zo’n zeventig scheidsrechters het veld op gaan. Hij denkt van wel.
“Al kan ik natuurlijk moeilijk spreken voor al mijn collega’s. De duels tijdens de beker zijn volgens mij in elk geval goed verlopen.”

- Hebben de scheidsrechters nog bijzondere instructies gehad?
“Nee, nog niet. We hebben pas in september of oktober een bijeenkomst van de KNVB waar nog dingen worden toegelicht, maar er zijn geen regels spectaculair veranderd.”

- Is er net als bij de profs extra aandacht voor het duw- en trekwerk bij dode spelmomenten?
“Ik ben zelf wel blij met die extra aandacht en denk ook wel dat het een trend is om daar meer op te letten. Je zag in de loop van het afgelopen EK dat het ook beter ging.”

- Maakten de heren amateurs het dan te bont met shirtje hangen?
“Te ernstig niet. Maar het blijkt wel vaak lastig voor een scheidsrechter om te beoordelen wat er gebeurt. Daarom is het wel goed als hij van tevoren duidelijk maakt dat hij daar op let. Ik denk dat dat vaker gaat gebeuren.”

- Heeft u nog bepaalde verwachtingen voor dit seizoen? Minder incidenten richting de scheidsrechters bijvoorbeeld?
“Dat gaat op zich prima. Volgens mij zijn er het afgelopen seizoen ook minder incidenten geweest. Wij zijn erg tevreden met de opstelling van de meeste clubs. Binnen Breda heeft het OBA (Overlegorgaan Bredase Amateurvoetbalverengingen) bijvoorbeeld duidelijk de kant van de scheidsrechters gekozen. Zij geven heel goed de grens aan van wat wel en net kan, ook al omdat ze zelf mensen schorsen die in de fout zijn gegaan. Ook door de KNVB wordt er minder clement omgegaan met wantoestanden. Beste voorbeeld vind ik een elftal dat in zijn geheel voor 36 maanden is geschorst. Daarmee geef je wel een signaal af. “

- Tot slot. Staat u zelf nog op het veld?
“Zeker. Aanstaand weekeinde toevallig een dameswedstrijd, van ’t Zand 2. Tegen wie? Dat weet ik even niet.”

- Veel succes.
“Bedankt.”