Barok-opera’s op Kasteel van Breda

Nieuws

BREDA - Het KMA-terrein gaat zondag even open voor publiek. Die middag vindt er een uitvoering plaats van twee barok-opera’s op de binnenplaats van het Kasteel van Breda. Sopraan Xenia Meijer is de ster van de avond.

Door Hans Rooseboom
Het Bredase Kamerkoor Cantecleer onder leiding van Geert van den Dungen brengt de wereldberoemde opera Dido en Aeneas van Henry Purcell (1689) en daarnaast de opera Venus and Adonis (1683) van John Blow. Het gaat om twee kamer-opera’s, die beide niet langer niet duren dan een uur.
Voor de unieke uitvoering heeft dirigent Geert van den Dungen toestemming gekregen van de Gouverneur van de KMA, de gebruiker van het Kasteel.
Van den Dungen is heel blij met de locatie. "Op de eerste plaats heeft de binnenplaats van het Kasteel een hele goede akoestiek. En ten tweede sluit de historische locatie van het Kasteel aan bij onze opera's. De uitvoeringen worden semi-scenisch. We doen het zonder belichting, maar er is wel actie. De zangers treden op in kostuum, en er is ook sprake van een decor."

Het Kamerkoor Cantecleer bestaat uit 23 zangers, waarvan er enkele tijdens de uitvoering ook solo-rollen zingen. Maar de hoofdrollen zijn voor 'echte' solisten, zoals de sopraan Amaryllis Dieltiens en de altus Oscar Verhaar. "De beide mannelijke hoofdrollen, die van Aeneas en die van Adonis, worden gezongen door de bas Marc Pantus, die ook de regie van de voorstelling heeft."
De ster van de avond is de sopraan Xenia Meijer. "Zij is inmiddels in de hele wereld beroemd door deze rol van Dido in Dido and Aeneas", aldus dirigent Geert van den Dingen. "Het aardige is dat zij in 1992 haar debuut heeft gemaakt bij mij."
De zangers worden tijdens de voorstelling instrumentaal bgeleid door het gespecialiseerde barok-orkest Florilegium Musicum.

Kaarten à 20 euro zijn verkrijgbaar bij Uitpunt Breda, muziekhandel Spronk, de Vrije Boekhandel en via www.kamerkoorcantecleer.nl
De voorstelling begint om 15.00 uur. Bij slecht weer wordt uitgeweken naar de Grote Zaal van het Kasteel.