Wildgroei noodlokalen basisscholen

Nieuws

BREDA - Bijna geen enkele (succesvolle) basisschool in Breda lijkt er aan te ontkomen: het plaatsen van noodlokalen. In totaal staan er meer dan 120 noodlokalen bij 24 van de 43 basisscholen. Bovendien staan nog eens zeven scholen op de lijst voor uitbreiding. Directeuren vragen de gemeente daadkrachtiger op te treden. Daar zegt men aan handen en voeten gebonden te zijn aan geldende regels.

Door Fred Kramer
Het begint al even te wennen. Als het middagpauze is eet directeur J. Goossens van basisschool Tourmalijn samen met zijn onderwijzers een boterhammetje in het gangpad van zijn school. De personeelskamer is immers al enige tijd in gebruik genomen als klaslokaal. Goossens zit met smart te wachten op de plaatsting van vier noodlokalen. "Dat moet voor de herfstvakantie zijn gebeurd. Daarna kunnen we spreken van een enigszins normale situatie."
De Tourmalijn is eigenlijk slachtoffer van haar eigen succes. 18 jaar geleden startte de basisschool in Bavel en en werd het maximaal aantal leerlingen op 170 vastgesteld. Intussen lopen 465 scholieren op het schoolplein rond. Goossens: "De prognose van de gemeente is dus niet goed geweest. Zeker toen de wijk Klein-Wolfslaar erbij kwam. Ze dachten dat de kinderen naar de IJpelaar zouden trekken maar wij hebben inmiddels 175 scholieren vanuit deze wijk."

Tourmalijn is overigens niet de enige basisschool die met ruimtegebrek kampt. Ook bij de scholen De Eerste Rith, Sinte Maerte, Zandberg, Jacinta, Laurentius en St. Joseph zijn soortgelijke problemen.

Het is juist de prognose van de gemeente die bepaalt of scholen in aanmerking komen voor een tijdelijke of vaste uitbreiding. En daar wringt soms de schoen. "Als ouders ineens besluiten om massaal hun kinderen naar een andere basisschool te sturen dan wij hadden ingeschat kan dat gevolgen hebben, ja", laat een gemeentewoordvoerster weten. "Wij zijn ook gebonden aan regels en kunnen niet op elke wisseling beleid maken."

Vast staat dat een school niet langer dan 15 jaar gebruik mag maken van een noodlokaal. In dat geval dient er vaste uitbreiding te komen. Voor de directeur van de Tourmalijn zal op zijn vroegst in 2012 de meest ideale huisvestingsituatie zijn bereikt. Dan zal zijn school vaste grond onder de voeten hebben in een nieuwbouwproject. "Tot die tijd eten we onze boterhammen gewoon nog in het gangpad."