Uniek Bredaas project genomineerd

Nieuws

BREDA – Het Bredase project Branchepaspoort is genomineerd voor de Ginjaar-Maasprijs. Branchepaspoort komt in aanmerking voor de prijs van twintigduizend euro omdat het project via een combinatie van leren en werken mensen aan een opleiding en uitzicht op een baan helpt.

De nominatie is sowieso al goed voor een prijs van vijfduizend euro. Staatssecretaris Aboutaleb maakt zaterdag de winnaar bekend. “Met de nominatie en dit geldbedrag zijn we al erg blij”, vertelt Elske Koulman van het Vitalis College, dat het project uitvoert in Breda. Volgens haar is het een uniek project. “Zoiets bestond in heel Nederland nog niet.”

De deelnemers aan Branchepaspoort, vaak migrantenvrouwen met weinig opleiding, maken in twintig weken kennis met werken in de zorg, welzijn en kinderopvang. Als ze deze periode goed doorkomen, ontvangen ze het branchepaspoort waarmee een verdere opleiding krijgen en een baan in een van deze drie branches.

21 deelnemers hebben inmiddels zo’n paspoort ontvangen. Zij starten deze maand met een opleiding en een baan. Een volgende groep is vorige week begonnen aan het traject. 24 deelnemers begonnen aan het traject. “Daarvan is er eigenlijk maar een echt gestopt”, vertelt Koulman. “Een ander is weer opnieuw begonnen, en een derde is bezig met een taalcursus en van haar hopen we dat ze aansluit bij een nieuwe groep.”

Met Branchepaspoort snijdt het mes aan twee kanten, stelt Koulman. “Het is heel lastig om mensen te vinden in deze branche. Gelijkertijd helpen we vrouwen die bijvoorbeeld voor de kinderen thuis zijn gebleven weer aan het werk.” Het project is in februari afgelopen. “Daarna wordt het opgenomen in het reguliere aanbod van Vitalis.”

Mocht Branchepaspoort de prijs winnen, dan wordt gedacht het project aan meer mensen aan te bieden. “Of bijvoorbeeld de huidige deelnemers nog beter te begeleiden.” Al geeft ze aan dat de verschillende deelnemende organisaties hierover dan overleg moeten voeren.

In Breda voert het Vitalis College het Branchepaspoort uit, samen met onder meer de Kober Groep, Amarant en de gemeente Breda. Bovendien draagt het CWI vaak bij aan de kosten., als het gaat om mensen die vanuit een uitkering deelnemen.