'Ordeprobleem door rookverbod'

Nieuws

BREDA – Behalve dat een aantal horeca-ondernemers door het rookverbod economisch zware tijden beleeft, heeft het rookverbod een slecht effect op de openbare orde.

Dat stelt Peter Werther, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Breda. Werther heeft geen hoge pet op van de manier waarop het roken in de horeca is aangepakt. “Mijn indruk is dat er nooit is nagedacht over de effecten van het rookbeleid op de openbare orde.”

Hij ziet een toename van drukte op straat, met alle gevolgen van dien. “De overheid in Breda probeert al jaren de verschillende groepen in het uitgaan te scheiden, onder meer door het vensteruur. Maar door het rookbeleid staan de groepen even platgezegd tijdens uitgaansavonden uren tegen elkaars schenen te schoppen op straat.”

De politie bevestigt dat het drukker is op straat sinds de invoering van het rookverbod. “Maar we hebben nog geen cijfers dat dit tot meer aanhoudingen heeft geleid, of meer overlast.” Ook kan de politie niet zeggen of de extra drukte op straat tot meer politieinzet heeft geleid tijdens stapavonden.

Volgens de woordvoerder komt de situatie nog wel aan de orde tijdens het overleg. met de burgemeester