Keniase Omwanza favoriet bij vrouwen

Sport

BREDA – Het erepodium op de halve marathon bij de vrouwen zou bij de Singelloop weleens een Keniaans drietal kunnen worden. Van de snelle Keniaanse vrouwen is Beatrice Omwanza de grote favoriete. Zij liep al eens 1.09.45 uur op de halve marathon.

Omwanza, onder meer winnares van de marathon van Parijs en Turijn, krijgt te maken met Emily Chemutai (8e in de van Dam tot Damloop), Rebbie Koech (tweede in de Singelloop van 2007) en Emily Rotich. Ook Sharon Tavengwa, de Zimbabwaanse vriendin van Luc Krotwaar, is in vorm getuige haar overwinning in Heemskerk. Outsiders zijn de Engelse Sue Harrison en de Tsjechische Petra Kaminkova, die na veel blessureleed weer pijnvrij traint.

De Nederlandse inbreng komt van Jolanda Verstraten, de revelatie van dit jaar. Zij verbeterde de afgelopen maanden al haar persoonlijke records en stond op het podium bij zowel de NK cross als de Tilburg Ten miles. Bij haar debuut op de halve marathon in Rotterdam werd ze vierde Nederlandse in 1.16.31 uur.

Ook Selma Borst is na acht maanden blessureleed weer terug. In de van Dam tot Damloop werd ze tweede Nederlandse. De Singelloop zondag is haar tweede wedstrijd. Verder starten Inge de Jong, snelste Bredase Ingrid Versteegh en tweevoudig Nederlands Masterkampioen, Petra Sloots.