'Echt, moet ik lopen? Dat meen je niet!'

Nieuws

BREDA - Bij een verkeerscontrole rond de kruising Backer en Ruebweg en de Emerparklaan heeft de politie donderdag zes scooterrijders bekeurd vanwege het rijden met een opgevoerde scooter. Twee anderen kregen een boete voor het rijden zonder helm. De eerste schoolweek was aanleiding voor deze controle, die van 's ochtends tot half vier duuerde.

Bij de Emertunnel in de Haagse Beemden staat een groepje jongens en meisjes. zestien zijn ze, of zeventien. Helm in de hand, gelaten blik op het gezicht. Op weg naar werk of naar school. En nu staat hun scooter op de rollerbank, of bijna.
Laura van zeventien uit Wouw is een van hen. Ze vindt het spannend. "Toch wel. Ik heb hem niet op laten voeren en wist dat hij niet harder reed. Maar het is de eerste keer dat hij gecontroleerd wordt."
Minder spannend vindt een ander slachtoffer het. "Ik wist het wel ja", zegt ze. Kort haar, stoere blik. Haar naam wil ze niet kwijt. Wel dat ze op weg is naar het ziekenhuis, waar ze werkt. Aan de andere kant van Breda. "Hier heb je een bewijs van de bekeuring mee", legt een van de agenten uit.
Ze kan de boete binnen zes weken in huis verwachten. Nog een laatste boodschap van de agent. "Je zult moeten lopen. Want als je nu weer gepakt wordt, dan heb je een groot probleem." Haar reactie: "Echt, moet ik lopen. Dat meen je niet."

Frits Vaes uit Etten-Leur is op weg naar het Radius College. "Daar had ik al moeten zijn", geeft hij aan. Ook voor hem zal het wel even duren voor hij daar is, als hij de aanwijzingen volgt. Zijn scooter gaf 75 kilometer aan op de rollerbank. Kleine troost, een correctie gaat daar nog af. "Echt, zonder grap. Ik heb altijd standaard gereden, maar deze week viel de luchtfilter eraf. Nu rijdt hij blijkbaar harder." Hij moet de boete zelf betalen. "Ik wel", zucht hij.

Tijdens de controle kregen ook nog 21 fietsers en brommers een bekeuring voor het negeren van het rode licht. Twee autobestuurders werden beboet omdat ze met te donkere voorruiten reden. Zeven bestuurders belden niet handsfree en ontvingen daarvoor een bekeuring, een andere werd beboet voor het niet dragen van zijn autogordels.