Scrabbelend op zoek naar de knapste leraar

Nieuws

Aarzelend komt het schooljaar op gang voor de middelbare scholieren. Brugklassers die vorig jaar de oudsten waren en nu de jongsten zijn, tweedeklassers die nieuw zijn op school. BredaVandaag.nl keek mee bij bij het Tessenderlandt, en zag hoe de kinderen elkaar al scrabbelend beter leren kennen. ‘Dat is de knapste’.

Door Annemieke Pepping
BREDA - De jongeren op het Tessenderlandt hebben het naar hun zin. In groepjes strijden de tweedeklassers om letters voor het scrabblespel. Klas 2K3 is druk bezig met het spelletje ‘herken de leraar uit foto’s van toen’. “Dat is tot nu toe de knapste”, roept een van de jongens. Samen met hun begeleidster raden ze wie het is. Hartstikke spannend en in weinig tijd. Maar tien minuten voor 25 foto’s die niet allemaal even duidelijk zijn. 2K3 heeft er twaalf goed en dat levert ze twee letters op.

Op de VMBO-school hebben niet alleen de brugklassen introductiedagen. Alle klassen doen mee. Dat is nodig, stelt Paul Bittner van de school. “We hebben een zij-instroom van zeventig leerlingen in de derde klas en die moeten allemaal een plaatsje krijgen. Een aantal wist al langer dat ze naar het Tessenderlandt zou gaan, omdat wij als enige in Breda hun richting op VMBO-niveau aanbieden. Maar er zitten ook verhuizers en jongeren bij die van studierichting veranderen. Voor hen geldt net zo goed dat ze vertrouwd moeten zijn, met de school, de mentoren en de mede leerlingen.”

Het Tessenderlandt is niet de enige school die kennismakingsactiviteiten houdt. Het Newman College laat kinderen zelfs al voor de zomervakantie met elkaar kennismaken. De foto’s van de leerlingen komen op een speciale site voor de brugwuppen. Kunnen ze al surfend elkaar leren kennen.
Ook bij het Michaël College kunnen de kinderen elkaar voor de zomer al zien, vertelt leerkracht Hans Damen. Dat gebeurt tijdens een kennismakingsavond. “Op die avond klinkt vaak het verzoek of de kinderen ook kennis met me mogen maken. Dat moment pak ik op en laat het aan de nieuwe ouders over om een gezellige sportieve middag met de kinderen te organiseren.”

Maar het merendeel van de Bredase scholen plant de dagen toch aan het begin van het schooljaar in. “Het is belangrijk voor de kinderen van de eerste klas dat ze elkaar leren kennen en vertrouwd met elkaar worden”, zo legt Bittner van het Tessenderlandt uit. De school gebruikt daarvoor deze week twee dagen. “Als ze eenmaal in de klas zitten en je zou aan de vertrouwensband geen aandacht hebben besteed, dan kun je daar ook niet op terugvallen als er zich in een klas iets voordoet.”

De kinderen zijn zich die diepere bedoeling niet bewust. Marvin Thijssen en Ahmin Hajjout uit 2B8 staan bij een van de twee enorme Scrabbleborden. Marvin staart peinzend naar zijn letters: V, O, G, D, B, O en een C. Met een beetje hulp komt hij op Oog en dat levert zijn klas extra punten op met de G op twee keer letterwaarde. Ze staan niet bovenaan, maar dat mag de pret niet drukken. Of ze dit leuker vinden dan gewoon lessen volgen? “Het is anders” vindt Marvin. “Eigenlijk wel leuker”, haakt Ahmin daarop in.