Dierenambulance luidt noodklok

Nieuws

BREDA – Als de dierenambulance Breda niet snel aan extra vrijwilligers komt, dreigt de hulpverlening aan zieke en gewonde dieren in gevaar te komen. Dat stelt Daniëlle de Jonge, bestuurslid van het dierenasiel in Breda, dat de ambulancediensten voor de regio Breda coördineert.

Tot er nieuwe vrijwilligers gevonden zijn, vullen de medewerkers van het asiel de gaten in de diensten. Dat is een tijdelijke oplossing, geeft De Jonge aan. “Zij werken ook al de hele dag.” Het uiterste gevolg, als er geen vrijwilligers zich melden? “Dan kunnen we niet altijd uitrijden als het zou moeten en kunnen we dieren niet helpen. Dat is natuurlijk een slechte zaak.”

Normaal gesproken is een groep van tussen de 20 en 25 vrijwilligers verantwoordelijk voor de bemanning van de ambulance. “Nu zijn dat er iets minder dan twintig”, vertelt De Jonge. Dat zijn er te weinig. “Zo’n grote groep heb je nodig om alle diensten bezet te kunnen houden.”

De dierenambulance rukt zo’ n zes keer per dag uit, meest overdag en ’s avonds. “In de hele regio, dus het kan zijn dat je een enkele keer naar Willemstad moet”, vertelt De Jonge. “De meeste ritjes zijn echter in de steden, zoals Breda en Oosterhout.”
Een bestuurder van een ambulance gaat alleen op pad. Voor de eerste verzorging en uitleg over hoe dieren op te pakken, krijgen chauffeurs een korte instructie. “Het is toch de bedoeling dat ze de dieren zo snel mogelijk bij een dierenarts afleveren.”

www.asiel-breda.net
asielbreda@hotmail.com