De zon lacht de Tranen toe

Nieuws

Flamboyant geklede dames, vaak lid van een koor, bevolkten de Bredase binnenstad zaterdagmiddag tijdens smartlappenfestival Tranen van Van Cooth. Prachtige jurken aan en hoeden op. En luidkeels levensliederen zingend.

>> Fotoalbum(30 foto's)

Door Lisa Ruskus
BREDA - De liefhebbers boften. Het weer was heerlijk, en op allerlei verschillende locaties traden bekende artiesten en koren uit de smartlappenwereld op.

Traditiegetrouw was het Van Coothplein het centrale punt, hier was een programma van een uur ’s middags tot elf uur ‘s avonds, met als vooraf gepland hoogtepunt Marianne Weber. Op de andere locaties, zoals de Grote Markt en het Bisschopspleintje, schalden ’s middags de smartlappen over straat.

Het Shantykoor Hoeksche Waard liet, begeleid door twee accordeonisten en een gitarist, het publiek vrolijk meedeinen op Bloody Mary en andere klassiekers. Het Groot Evenementen Koor Breda (GEK Breda) – grotendeels bestaande uit vrouwen – bracht onder meer liedjes van Rob de Nijs. Sowieso waren de koren tijdens de Tranen van Van Cooth goed vertegenwoordigd.

De bezoekers, meestal van middelbare leeftijd, lieten zich niet onbetuigd. Overal werd fanatiek meegezongen en gedanst, al liet de techniek soms te wensen over.

En voor wie het middagprogramma miste, was er zaterdagavond in de Mezz nog een optreden van De Corona’s en de Illegale zonen van Chiel Montanje.