NAC op herhaling in Alkmaar

ALKMAAR – Twee snelle aanvallen, twee doelpunten. NAC heeft AZ een lesje in doeltreffendheid geleerd. De Bredanaars wonnen net als in januari met 1-2 in Alkmaar. Dit keer was Amoah met twee goals de grote man.
>>Van der Leegte op weg naar NAC
>>Stam en Twente
>>'Mindere ploeg wint'
>>Reageer

Het wedstrijdbeeld was helder. AZ dat aandrong, NAC dat geconcentreerd verdedigde en zonder al te veel problemen overeind bleef. De Alkmaarders creëerden kansen genoeg, maar hadden nooit het vizier op scherp. Zelf Stijn Schaars kon vanaf elf meter de bal niet binnen de palen krijgen. De penalty volgde op een door NAC betwiste overtreding van Csaba Fehér, in de 72e minuut.

Op dat moment stond het al 1-2 voor NAC. Die tweede goal viel een klein kwartier na rust, op een moment dat AZ zich via een reeks hoekschoppen kansen verschafte en NAC zwaar achterover leunde. Het leverde een ouderwets NAC-moment op. De bezoekers schakelden vlot om, Reuser zette Mendes op links aan de kant en bood Amoah een niet te missen kans.

De 0-1 na 24 minuten kwam ook al uit en uitbraak. De aanval begon bij Jelle ten Rouwelaar, die risicovol de bal speelde naar Csaba Féher. Daar aan de rechterkant lag inderdaad de ruimte, een snelle voortzetting op Kolkka volgde. De Fin, goed spelend, omspeelde back Pocognoli, en zette voor op Amoah. Die miste niet.

NAC moest het in de eerste helft veel hebben van dit soort omschakelingen. Drijvend op routinier Martijn Reuser en de snelheid voorin van Amoah en Kolkka. Reuser zorgde bovendien telkens voor gevaar met zijn vrije trappen en was overal te vinden.

De manier waarop de 1-1 viel, vraagt wel om aandacht. El Hamdaoui draaide op de rand van de zestien makkelijk weg van zijn tegenstander en kon nauwelijks gehinderd Ten Rouwelaar passeren. "Dat mag niet gebeuren", wist ook NAC-coach Maaskant.

Onder leiding van nieuwkomer Reuser bleek NAC weer een ploeg om rekening mee te houden. Ondanks de afwezigheid van (basis)spelers als Elshot, De Graaf en Loran. De meegereisde NAC-aanhang, zo’n honderd in getal, vond het allemaal best, en liet het thuispubliek lekker lawaai maken met de klappers, wetende dat de drie punten mee naar Breda ging.

Opstelingen:
NAC: Ten Rouwelaar, Kwakman, Penders, Zwaanswijk, Fehér, Mtiliga, Stam, Reuser, Kolkka, Amoah, Lurling.
AZ: Romero; Jaliens, Moreno, Pocognoli, Mendes da Silva, Schaars, Poulsen, Dembbélé, Lens, EL Hamdaoui en Swerts.