Op zoek naar het hofhuis

Nieuws

BREDA – Spoorzoeken is het thema van de Open Monumentendag in Breda. Door zelf rond te kijken op 13 september moet het publiek helpen zoeken naar sporen van het 15de-eeuwse hofhuis Valkenberg. Op die manier geeft Breda invulling aan het landelijk thema 'Sporen.'

Dat hofhuis moet ergens in het gelijknamige binnenstadspark moet hebben gestaan. Archeologen hebben eerder al sporen van bijgebouwen en visvijver van het complex gevonden, maar letterlijk nog geen spoor van het huis zelf.

Breda maakt er een interactieve dag van. Zo zijn verschillende optredens met middeleeuwse muziek waaraan het publiek mee mag doen en kunnen bezoekers zelf een spoor van hun tijd achterlaten in de vorm van een kleitablet. In het stadspark is een demonstratie van een valkenier. Ook aan deze valkenjacht kan het publiek meedoen.

Wethouder Henk Snier: “Het openstellen van monumenten en het informeren daarover blijft de kern van Open Monumentendag, maar wij willen meer doen. Het gaat ons erom dat een breed publiek merkt hoeveel er te beleven is aan erfgoed. Wie eenmaal ervaart met hoeveel plezier je kunt zoeken naar sporen van het verleden zal openstaan voor meer kennis over het verleden; en die kennis zal ook beter blijven hangen.”

Het centrale ‘zoeken naar het verleden’ in het Valkenberg staat de hele dag in het teken van de Nassaus, en vooral van Johanna van Polanen (1392-1445) die het hofhuis Valkenberg heeft bewoond. Elk uur is er in de centrale tent in het park een korte lezing. Daar is ook een expositie van metalen voorwerpen die in de loop der tijden bij archeologisch onderzoek zijn gevonden, zoals een middeleeuwse sleutel en een belletje dat mogelijk door een jachtvalk is gedragen.

Snier heeft de hoop dat er delen van de muren van het huis gevonden zullen worden. “Huis Valkenberg vormt een essentieel onderdeel van de geschiedenis van de Nassaus in Breda. Het was een voorbeeld voor de vele hofhuizen die daarna gebouwd werden. We zijn we razend nieuwsgierig naar wat we gaan vinden.”

Naast het spoorzoeken zijn verschillende monumenten opengesteld. Ook het Graphic Design Museum is gratis toegankelijk voor het publiek. Op verschillende plaatsen staan gidsen om een toelichting te geven op de ‘sporen van het verleden’ die er te zien zijn.

>> Monumenten in Breda