Trash en Underground in Electron

Cultuur

Hoe komt BUFF eigenlijk aan zijn films? En wat is Trash? En is een B-Movie hetzelfde als een b-film? Marlies van Weelden van BUTFF over films het festival, underground en wat wel en niet kan.

>> Lees ook: Films die je anders nooit ziet

Door Hans Rooseboom

- Hoe komt een festival als BUT aan zijn films?

"Ten eerste zenden de makers, de regisseurs, zelf hun films in. Dat kon dit jaar tot 1 augustus. Uit die inzendingen wordt dan een keus gemaakt. En verder is er een programmacommissie die het internet afspeurt en filmfestivals afloopt, zoals in Amsterdam en in Brussel."

- Zijn het allemaal speelfilms?

"Het grootste deel wel. Maar er is ook een kortfilmprogramma, met filmpjes varierend van drie minuten tot een kwartier. Die filmpjes komen van overal, van Kroatië tot Nieuw-Zeeland. Dat toont de diversiteit van BUTFF."

- BUT staat voor B-movie, Underground en Trash. Wat is een B-movie?

"Een B-movie is een film die goedkoop gemaakt is, met een beperkt budget, maar die daarom nog niet slecht is. B-movie heeft niets te maken met ‘b-film’. Een B-movie is gemaakt buiten de grote productiemaatschappijen om, het zijn speelfilms die het grote publiek nooit ziet. Dit jaar hebben we veel buitenlandse B-movies. Een grote regisseur als David Kronenberg is ooit begonnen als maker van B- en Underground-movies."

- Volgende vraag: wat is Underground?

"Underground-films zijn films die de grens opzoeken van wat wél kan en wat niet kan. Het gaat met name om geweld en seks. Vaak is er sprake van heel heftige beelden. In de categorie Underground valt bijvoorbeeld ook de SNUF-movie, waarin mensen echt worden vermoord. Er is een publiek dat daarvan houdt."

- Blijft over: Trash.

"Trash-films zijn 'over the top'-films. Daarin is alles overdreven, dramatisch, met uitzinnige special effects."

- Is BUTFF uniek? Zijn er meer van dergelijke festivals?

"Je hebt het AFFF, het Amsterdam Fantastic Filmfestival en het BIFFF, Brussels International Fantastic Film Festival. Die zijn beide gewijd aan het genre fantasy. Dan is er het festival 'Duistere Openbaringen' in Helmond, met als thema horror. BUTFF is breder dan die festivals, eigenlijk wel uniek ja, ook in Europa. Het groeit ook nog. Dit jaar hebben we zes regisseurs te gast tijdens het festival. Ze komen uit Nederland, Engeland, Spanje, Amerika en Canada. De regisseurs worden na afloop van hun film geinterviewd. Dat wordt allemaal live uitgezonden via www.butff.nl."

Op de openingsavond van BUTFF komt Gary Lucas (ex-gitarist van Captain Beefheart) spelen, een van ’s werelds populairste avant-garde gitaristen. Hij lanceert op BUTFF zijn live muziek- en filmproject Monsters From The Id.

BUTFF, 18-21 september, in Electron en Chassé Cinema. Kaarten vanaf 15 september bij Cultvideotheek Next Page Willemstraat 4, Electron Belcrumweg 19, Chassé Cinema 076 5 30 31.
Losse kaart € 6,50, dagkaart € 15, passe-partout € 35.

Meer info:

www.butff.nl
www.chasse.nl