Zaterdag: vuig, hard maar ook prachtig zacht

Cultuur

BREDA - Het begon al goed op de zaterdag van Breda Barst, een vrolijk zonnetje warmde het toegestroomde publiek. Breda Barst-voorrondewinnaars Lawaii hadden de eer het festival te openen. Hoewel het publiek nog niet echt in de muziekstemming was, was het optreden van Lawaii zeker een goede opener. Hun fijne sixtiespop toverde bij een groot deel van het publiek een grote lach op het gezicht. Breda Barst was begonnen.

Door Lisa Ruskus

Op de zaterdagmiddag van Breda Barst was er al genoeg te beleven. Marike Jager beklom na Lawaii het Avanspodium, helaas ze kon het publiek niet echt grijpen. Haar prachtig stem diende een beetje als behang terwijl ze dat niet verdient!
Op het Vijverpodium ging het er wat heftiger aan toe. New Wax bediende het publiek van dansbare indierock en Sean Walsh Band was er daarna voor de wat meer bluesrock geörienteerde Breda Barstgangers. Na Sean Walsh Band ging het er helemaal bruut aan toe met Tank 86, stonerrock zonder zang. Vuig en hard, maar vooral erg goed! En als afsluiter op het Vijverpodium was er natuurlijk Mark Foggo’s Skasters, deze oude rotten doen nog steeds waar ze goed in: het publiek aan het dansen krijgen op hun feestelijke ska.
Ook de oude rotten op het Avanspodium, Hallo Venray, bewezen dat ook zij nog altijd goed in zijn in dat waar ze ooit mee begonnen zijn. Het Avanspodium is het grootste podium op Breda Barst, helaas ook het podium met het slechtste geluid. Hallo Venray moest het doen met veel gerammel en ook Lawaii kwam er bekaaid vanaf.
Een echt hoogtepunt was Grand Avenue. Dit Deens kwartet heeft raakvlakken met radiohead en U2, maar is bovenal erg goed en mooi!
In de Spaanse Kraag kreeg regionaal talent de kans zich te presenteren, in het kleine tentje werden zoals elk jaar de hardste bands geprogrameerd. Oordoppen in en zweten! Het Kasteelplein was omgetoverd tot een waar openlucht dancepodium. Op zaterdag zorgde zowel Nederlandse als Duitse en Franse DJ ervoor dat het publiek heel de middag kon blijven swingen.
Als laatste podium was er nog de reaggaestage, hier was het vooral voor de hiphop-georiënteerde festivalgangers te doen. DJ’s werden afgewisseld met artiesten, wat vooral relatief jonge publiek trok.
De grote afsluiter van de eerste dag was Vengeance. De entree in een Cadillac beloofde heel wat, deze band was echter niet voor iedereen weggelegd, maar het was het zeker waard een kijkje te nemen.

De brede programmering en het mooie weer maakten dat de eerste dag voorbij vloog.