Breda Barst dansbaar op zondag

Cultuur

Op de Breda Barst-zondag was het programma overvol met goede bands en hippe dj’s. waaronder drie winnaars van de voorrondes van Breda Barst, onder wie Jess. Zij mocht het Avanspodium onveilig maken. De toegankelijke, jazzy popliedjes zorgden voor een rustige start van de tweede dag van Breda Barst.

Door Lisa Ruskus

Na Jess kon het publiek zich omdraaien naar het Vijverpodium voor The [NEW] Shining, steengoede rock van eigen bodem. Bij Breda Beats konden de eerste festivalgangers hun kater van de vorige avond Beats eruit dansen op de beats van de Bredase Dj T.I.M.

Het programma zondag bood wat meer nationale acts, zoals The Hospital Bombers op het Vijverpodium en T99 op het Avanspodium. Beide bands zijn vernieuwend maar toegankelijk. Onze zuiderburen waren goed vertegenwoordigd op de tweede dag van Breda Barst, De Fixkes, Tim van Hamel en Mintzkov lieten zich van hun beste kant zien in Breda. Tim van Hamel was zeker een van de hoogtepunten, goede muzikanten en mooie liedjes. Ook Mintzkov was erg mooi.
De Fikxes kregen het publiek helaas niet echt mee. De fijne Belgische popliedjes, gezongen in Stabroeksaccent, onverstaanbaar voor Bredanaars, zijn prima materiaal voor een zonnige middag.

Om half vier zakten we af naar BoomBap voor de eerste ronde van de breakdance battle. Stoere jongens en zelfs één meisje lieten het publiek en niet onbelangrijk de jury hun stoere moves zien. Ook voor de niet-kenners was het een waar feest naar de wedstrijd te kijken. Het is ongelooflijk knap hoe de deelnemers zich op de grond laten vallen en hun benen en armen in de lucht gooien, acrobatiek voor op straat.

Jess was vandaag niet de enige voorronde winaar die optrad, ook The Exploding Shetland Ponies en The Death Letters beklommen het podium. Beide bands maakten een erg goede beurt, muzikaal zijn ze allebei steengoed. Zanger Jordi van The Death Letters ging al springend over het podium en ragde de onderste snaar van zijn gitaar eraf. Het bleek voor hem geen probleem, onverstoorbaar ging-ie door!

Drie grote namen sluiten Breda Barst af. Agua De Annique, de band rond ex-Gatheringzangeres Anneke Giersbergen, bracht mooi ballads en ruige nummers ten gehore op het Avanspodium. Na Agua De Annique was het swingen geblazen. Eerst bij Senser op het Vijverpodium. Deze Britse band bestaat al een behoorlijke tijd, in 1994 stonden ze op Pinkpop! Deze funky band met rapper en zangeres deed denken aan de Beastie Boys en een vleugje Prodigy: een knappe jongen die stil kon blijven staan bij Senser.

En na Senser was het dan tijd voor de grote afsluiter én grootste naam van het festival: Kraak & Smaak. Hoewel Kraak & Smaak ontzettend dansbaar was, bewoog lang niet al het publiek mee. De enthousiaste verzoeken van zangeres Rose Spearman om mee te klappen werden maar half ingewilgd. Dit nam echter niet weg dat het een geweldig optreden was, Rose Spearman heeft een strot, niet normaal. De dance overgoten met funk en jazz en de soulstem van Rose waren een waardige afsluiter van een succesvol Breda Barst 2008.

Breda Beats werd afgesloten met dé hardcore DJ van het moment Partyraiser.Al vanaf een uur of zeven kon het publiek op het Kasteelplein uit zijn dak gaan op techno en hardcore van ondermeer Frank Kvitta en Bouncemasters. Het publiek was toegestroomd en hoewel het ’s middags nog behoorlijk rustig was, hadden de laatste DJ’s een vol Kasteelplein voor hun neus.

De conclusie van het weekend moet toch echt zijn dat het meer dan geslaagd was. Met veel bezoekers, lekker weer en geweldige bands en DJ’s kan Breda Barst ook dit jaar weer terugkijken op een fantastisch festival.