Kwakman: lekker op de fiets naar de training

NAC

Kees Kwakman (25) ontpopt zich bij NAC als een creatieve linkermiddenvelder. De Volendammer ontmoet zondag achter de dijk zijn oude ploeg. Een terugblik op zijn eerste vier eredivisiewedstrijden, NAC, en de wedstrijd tegen Volendam.

“Het verrast mensen misschien wat ik nu laat zien. Dat ze niet wisten dat ik dat ik huis had. Zo’n lichaamsschijnbeweging als tegen Heerenveen bijvoorbeeld. Ik ben door NAC natuurlijk ook gehaald als verdediger. De laatste drie jaar heb ik vooral achterin gespeeld.”
“Na de wedstrijd bij AZ speel ik als linkermiddenvelder, dus zondag wordt mijn vierde wedstrijd op die positie. In de jeugd bij Volendam heb ik ook wel op die plaats gespeeld, een periode zelfs als nummer tien, dus het is niet helemaal nieuw voor me. Het was even aanpassen, qua conditie en spel. Je bent nu ook vaker betrokken bij aanvallen, je komt zelf wat vaker voor de goal. Je moet ook wat meer lopen. Achterin heb je wat meer tijd aan de bal, dat is wel een verschil.”

“Ik ken het elftal van Volendam nog goed. De achterhoede is ten opzichte van vorig jaar eigenlijk niet veranderd. Paul de Lange is erbij gekomen, die ken ik natuurlijk van zijn periode bij RBC. Tuyp is een van mijn beste vrienden.”
“Zelf kom ik er nog ongeveer een keer in de week. Toen ik bij RBC ging voetballen ben ik in Roosendaal gaan wonen. Volendam Roosendaal, dat is geen doen. Ik zag mezelf niet terugrijden na twee trainingen op een dag. Ik woon nu in Westerpark, kan ook op de fiets naar de training. Dat doe ik ook af en toe. Ik vind het wel lekker, even vijf minuten fietsen. Bovendien is het nog sneller ook, het scheelt me drie stoplichten, en het is goed voor het milieu. Alle beetjes helpen, he.”

“We moeten zondag vooral niet denken dat we Volendam even oprollen. Dat ze nu onderaan staan, daar hadden ze zelf ook rekening meegehouden. Je moet niet vergeten dat ze een moeilijk programma hebben gehad. Twente en Heerenveen thuis, waarbij ze de wedstrijd tegen Heerenveen eigenlijk hadden moeten winnen. En uit Feyenoord en PSV. Dan is het niet raar dat ze onderaan staan.”
“Het is een vervelend ploegje. Die jongens knallen erop. Voor ons is het lastig dat ze daar op kunstgras spelen. Natuurlijk liggen er voor ons kansen, maar we moeten het hebben van het collectief. Wij kunnen het niet hebben als twee het aflaten weten qua strijd.”
“Voor ons is het ook een belangrijke wedstrijd. Wij moeten een vervolg zien te geven aan onze goede start, als dat niet lukt zou dat tegenvallen. Zeker omdat wij hierna een lastig programma hebben, met PSV en Utrecht.”

“Ik heb twee jaar in de eerste divisie gespeeld bij Volendam, twee jaar bij RBC. Ik ga rustig omhoog. In de eredivisie is het allemaal wat groter, er wordt meer over je geschreven, ook op internet en zo. Dat het nu goed met ons gaat, en met mij, dat is leuk. Maar er zal ongetwijfeld een periode komen dat het wat minder gaat, en dan moet je daar ook mee om kunnen gaan.”
“Het verschil tussen de eerste divisie en de eredivisie? Dat merk je al aan je ploeggenoten. Er is meer kwaliteit, iedereen durft ook meer te voetballen.”
“In de eredivisie moet je elke wedstrijd aan de bak. Net als zo’n wedstrijd tegen Heerenveen. In de eerste divisie weet je dat de wedstrijd gespeeld is bij 4-1 na de eerste helft, nu moesten we ook in de tweede helft vol blijven gaan.”
“Ik ben denk ik meegegroeid met het niveau van de ploeg. Ik heb wat mazzel gehad met blessures van andere spelers, en het vertrek van Stam. Ik heb alles gespeeld. En als je dat naar behoren doet, dan blijf je staan. Het gaat goed met me, ja”