‘Stewart heeft er een hechte groep van gemaakt’

NAC

NAC staat na de overwinning in Volendam nog steeds fier op de derde plaats. Tijd voor de stelling: het succes van NAC is geen toeval, maat het gevolg van het beleid van de afgelopen jaren.

>> Wat vind jij?

Oud-speler Wanny van Gils, al jaren ondernemer, weet het niet: “Wat schaar je onder beleid? Ik heb daar weinig kijk op. Een elftal draait als het klikt met de trainer, en tussen de spelers onderling. Als de samenstelling van het elftal goed is. Als dat allemaal valt onder beleid, dan kun je het succes toeschrijven aan het beleid.”

Supporter Stijn van de Kar ziet in de samenstelling van de spelersgroep wel beleid: “Oudere, transfervrije spelers halen die van toegevoegde waarde zijn. Zo’n Martijn Reuser, daar gaan we nog veel plezier van hebben. En ook Cairo kan waardevol blijken. Ook Van der Leegte is zo’n jongen.”

Bavelaar Frank Molkenboer, directeur van Willem II: “Ik zit in dezelfde positie als Theo Mommers, dus ik zou ja moeten zeggen. Ik denk ook wel dat als je beleid uitzet en dat uitvoert, dat zich dat uiteindelijk uitbetaalt. Het lastige aan de bedrijfstak is dat emotie vaak een grote rol speelt. Het verschil tussen binnenkant paal erin en binnenkant paal eruit blijft klein. NAC wint afgelopen seizoen vaak met klein verschil, wij verloren met een doelpunt verschil.”

Geert Brusselers, oud-speler van NAC, heeft zo zijn twijfels over de oorzaken van het succes: “Ik denk niet dat dit het gevolg is van een goed beleid. Je moet niet vergeten dat NAC nu goed begint, en dat het vorig jaar het resultaat goed was, maar het jaar daarvoor matig en daarvoor diepe ellende. Vorig jaar was die derde plaats een godswonder, dat had niemand verwacht, ook de leiding niet. Dat blijkt wel uit het feit dat het aantal punten niet begroot was.”

Molkenboer plaatst wel een kanttekening: “Dat de club een eigen merk shirt heeft, dat getuigt van lef en ondernemerschap. Je doet het pas echt goed als je begroting omhoog gaat. Dat zal het doel zijn, want dan kun je structureel meedoen om een hogere plaats op de ranglijst.”

Van de Kar weet een ding: hij is blij met het vertoonde spel dit seizoen:
“We hebben alle vijf de wedstrijden gedomineerd. Ook thuis tegen Willem II, de eerste helft, en uit bij Roda. Het is dikverdiend waar we nu staan.”

Brusselers: “Ik denk meer dat het succes meer te maken heeft met de uitgebalanceerde groep spelers die NAC heeft. Die zijn wel volgens een bepaald principe gescout. Stewart heeft met beperkte middelen de goede spelers weten te halen. Daarvoor verdient hij de complimenten. Hij heeft er een hechte groep van gemaakt.”

Frank Molkenboer weet dat goed beleid niet altijd tot succes leidt:
“Dat je stelt dat het succes van NAC komt door het goede beleid, daar doe je de ploegen die onderaan staan tekort. Dat zou zeggen dat die slecht beleid voeren. Succes en beleid zijn niet onlosmakend aan elkaar verbonden. Kijk naar Vitesse, je kunt zeggen dat daar goed beleid is gevoerd door af te rekenen met de schulden, maar die zitten nu wel in zwaar weer.”

Brusselers weet ook hoe klein de verschillen tussen halleluja en treurnis zijn:
“Tot nu toe is het effectief en aantrekkelijk. Voor Maaskant is het goed, nu kan hij in alle rust ergens aan werken. Als hij met vier punten had gestaan had iedereen moord en Brandts geschreeuwd.”