Voetbal als smeermiddel in Breda-Noord

Nieuws

BREDA – Dat de Grote Broers in de finale een maatje te klein waren voor het team van de politie, dat deed er eigenlijk niet toe. Het netwerk-toernooi bij Advendo was vooral bedoeld om elkaar eens op een andere manier te leren kennen. “Nu spreek je elkaar eens als er geen problemen zijn.”

Grote Broer-project, het Vader-project, Surplus Welzijn, de politie. Het waren maar een paar van de organisaties die zich regelmatig in Breda-Noord laten zien die het deze zaterdagmorgen sportief tegen elkaar opnamen.
Het toernooi was tevens het laatste kunstje van verbindingsregisseur Xenia Heemskerk. “Al deze verschillende partijen willen wat voor de wijk doen. Om de lijnen kort te houden is dit hartstikke goed. Hier kom je elkaar ook eens op officieuze wijze tegen.” Bevestigt ook Barca-voorzitter Ronald van Geene. “Wij kennen elkaar wel, maar het is ook leuk dat andere mensen deze organisaties
leren kennen. En op een andere manier, niet als er iets gebeurd is.”

“Dit is echt een smeermiddel voor de contacten”, stelt Heemskerk. Na afloop van de gezamenlijke lunch staat het voorbeeld op de stoep. Even napraten. Voorzitter Ronald van Geene van Barca, Piet van Duuren (voorzitter Advendo), Hans Voortmeijer (bestuurslid jeugd Advendo) en Heemkerk nemen de ochtend nog even door en spreken tussen neus en lippen ook de dagelijkse zaken.
Van Geere: “Ik heb net nog even gesproken met iemand van Vitalis. Wij willen graag iets op vrijdagmiddag doen voor de kinderen. Daar gaan we over praten.”
Het is maar een voorbeeld hoe het gaat.
Waarbij Van Geene en Van Duuren hetzelfde doel voor ogen hebben. Iets betekenen voor de wijk. Van Duuren: “We moeten complementair zijn aan elkaar. Samen optrekken. Wij willen onze sociale rol in de wijk weer oppikken. Daarnaast is het voor ons ook werken aan de toekomst. Het is voor ons ook een manier de wijk er meer bij te betrekken en op die manier te zorgen dat we ook in de toekomst genoeg begeleiders hebben. Anders gaat het zeker mis. We hebben ambities. Sociaal en sportief. En dat willen we goed regelen.”

Heemskerk is blij met de sociale rol die Advendo wil opeisen. “Het is heel goed dat een club zich niet alleen richt op de leden, maar ook op de wijk. Advendo is op deze manier interactief met de wijk. Kijk alleen maar hoe het clubgebouw nu gebruikt wordt.”