'Leerlingen maandag gewoon naar school'

Nieuws

BREDA – De actiebereidheid onder docenten in het voortgezet onderwijs in Breda lijkt gering. Dat blijkt uit een rondgang langs de verschillende scholen in Breda, waar slechts enkele docenten hebben aangegeven maandagmiddag te willen staken.

Volgens de Algemene Onderwijs Bond is er echter voldoende animo en gaan de acties maandagmiddag in De Bosch gewoon door. De bond riep op tot acties nadat de werkgevers niet meer terug aan de onderhandelingstafel wilden komen. De AOB wilde dat omdat er ‘onduidelijkheid is gecreëerd over vermindering van de werkdruk bij parttimers’, zo stelt woordvoerder Jurjen van den Bergh. “Maar de werkgevers wisten precies waarvoor ze tekenden.” Werkgevers en werknemers spraken een loonsverhoging van zeven procent af, en een werkdrukverlaging van drie procent.

Directeur André van Veen van het Prisma Van Cooth constateert dat er onder zijn docenten weinig animo is. “Zoals het er nu voorstaat zijn er drie docenten die willen staken.” Leerlingen op het Van Cooth hoeven sowieso niet te hopen op een vrije middag. “Mocht er een docent niet zijn, dan is er een alternatief programma op school.”
Dat geldt ook voor het Prisma Graaf Engelbrecht, stelt conrector Jan Schoenmaker, die ook nog weinig actiebereidheid constateerde. “Al hebben we bij ons afgesproken dat docenten voor vrijdagmiddag 12.00 uur kunnen aangeven of ze gaan staken. Mochten er nu ineens vijftig aanmeldingen komen, dan hebben we een ander verhaal. Blijft dat het basisprincipe is dat er geen lesuitval is.”

Ook bij het Stedelijk Gymnasium geen massale uittocht naar Den Bosch, maandagmiddag. “Het leeft nog helemaal niet”, stelt conrector Bertie Moons. “De lessen gaan dus gewoon door.”

Algemeen directeur Johan Baselmans van unit Tessenderlandt van het Christoffel kreeg nog geen docenten of afdelingsleiders aan zijn bureau. “Maar mochten zich alsnog leraren melden, dan zullen we daar op een adequate manier mee omgaan. Voor de leerlingen heeft het geen gevolgen.”

Baselmans denk dat de interpretatieverschillen best overbrugbaar zijn aan de onderhandelingstafel. Hij pleit voor een nieuw gesprek, in plaats van actie. “Beide partijen weten best wat wel en niet haalbaar is.”

AOB-woordvoerder Van den Bergh rekent er op dat het druk wordt in Den Bosch. “De acties komen alleen wat laat op gang doordat er een herfstvakantie tussen heeft gezeten. Dat heeft de voorbereiding iets bemoeilijkt.”