Coffeeshop Majestik niet bang voor aanpassing drugsbeleid

Nieuws

BREDA – Bij coffeeshop Majestik is het vrijdagmiddag een komen en gaan van klanten. “Vooral uit Breda hoor”, vertelt de floormanager. Hij maakt zich geen zorgen over de Bredase situatie, nu de burgervaders van Roosendaal en Bergen op Zoom besloten hebben de coffeeshops dicht te gooien. Aanleiding: de permanente stroom van drugstoeristen.

Door Peter Hendriks
De drastische veranderingen in het gedoogbeleid van burgemeesters Michel Marijnen (Roosendaal) en Han Polman (Bergen op Zoom) sloegen in Brabant in als een bom. Zo opperde GroenLinks Breda al coffeeshops aan de grens te plaatsen uit vrees voor een enorme toeloop van Franse en Belgische drugstoeristen.

Burgemeester Van der Velden gaf in een reactie aan dat Breda vasthoudt aan het huidige gedoogbeleid, verwijzend naar het verschil tussen Breda en de twee gemeentes. Volgens hem worden de Bredase shops vooral bezocht door Bredanaars en veel minder door drugstoeristen uit België en Frankrijk. De kans dat al die toeristen naar Breda komen, acht hij klein.

Majestiks floormanager – hij wil liever niet met zijn naam vernoemd worden – kan de burgemeester wel volgen. “Ik kan me niet voorstellen dat de drugstoeristen ineens de overstap naar Breda maken. Dat is een te massale verplaatsing.”
De floormanager van de coffeeshop in Breda zegt ook niet bang te zijn voor veranderingen in het Bredase beleid. De situatie in Roosendaal en Berg op Zoom is ook volgens hem niet te vergelijken met Breda. Hier heeft de gemeente de situatie aardig onder controle, stelt de manager. Hij begrijpt de twee burgemeesters wel, maar vindt hun oplossing niet slim. “Ze zijn in Roosendaal vooral bezig het blad te snoeien, maar vergeten de wortels aan te pakken.”
Het grootste probleem waarmee je jezelf opzadelt is dat je door coffeeshops te sluiten mensen praktisch dwingt andere alternatieven te zoeken, zo denkt de floormanager. “Wanneer er geen legale opties meer zijn, zullen mensen illegale gaan zoeken.” Met andere woorden, de situatie wordt hierdoor oncontroleerbaar en de drempel naar illegale vormen van drugshandel lager.

De burgemeesters van Roosendaal en Bergen op Zoom hebben genoeg van de drugsoverlast. Onderzoek wijst uit dat ongeveer 90% van de bezoekers van coffeeshops uit het buitenland komt. Ze zien geen toekomst in een drugsboulevard - het verplaatsen van coffeeshops vanuit het centrum naar een streng gecontroleerd buitengebied - zoals in Venlo en Maastricht. De burgemeesters doen niet meer mee aan het landelijk gedoogbeleid en willen naar een drugsvrije zone.