'Nieuwe' Van Schendel naar Breda

Nieuws

BREDA – Het Breda’s Museum heeft opnieuw een schilderij van Breda’s beroemdste schilder Petrus van Schendel in zijn bezit gekregen. Het gaat om het schilderij dat hij in 1848 maakte van zijn 80-jarige moeder.

Het schilderij werd onlangs bij het veilinghuis Sotheby’s in Amsterdam ter verkoop aangeboden. Petrus van Schendel-kenner Jan de Meere herkende de geportretteerde vrouw als de moeder van Petrus van Schendel en tipte Breda’s Museum.

Het lukte de Vereniging Vrienden van Breda’s Museum dit werk net voor de openbare veiling voor € 10.000,- aan te kopen. De nieuwe Van Schendel-aanwinst werd tijdens de presentatie over de voortgang van de publieke restauratiewerkzaamheden aan het immense schilderij ‘De geboorte van Christus’ onthuld. Het schilderij is vanaf dinsdag 28 oktober te bezichtigen in Breda’s Museum.

Het portret ‘Moeder’ van Petrus van Schendel toont een echte Bredase marktvrouw uit het midden van de negentiende eeuw. Zij draagt een eenvoudige witte muts, twee gouden oorbellen en een collier van bloedkoraal. Het olieverf is heel fijn en karakteristiek geschilderd en is een van de betere portretten van Van Schendel.