Allochtone vrouwen doorbreken isolement

Nieuws

BREDA – Het ziet er feestelijk uit en er hangt een uitgelaten sfeer in het lokaal van de stichting leerwerkplaats Femina in de Heuvel. Reden: wethouder Heerkens deelt aanstaande vrijdag aan negen vrouwen een certificaat uit voor het doorbreken van hun sociaal isolement. De drankjes en allerhande lekkernijen staan gereed.

Door Serge Mouthaan

De zon schijnt al even feestelijk in het gezicht van Hava Akdag, initiatiefnemer van het project. Het licht is iets te fel naar haar zin, draait de stoel een kwartslag en begint dan enthousiast te vertellen. “Ik denk dat we boven verwachting hebben gepresteerd. Ik begon met acht vrouwen aan het project, waarvan er tussentijds een dame een baan heeft bemachtigd en een andere inmiddels naar school gaat. Drie vrouwen hebben sinds kort werk en de van de rest wil bijna iedereen gaan werken.“

Het doel van het project is vrouwen meer zelfvertrouwen te geven zodat ze uit hun isolement komen. Door middel van taalles, werkervaring en les in persoonlijke ontwikkeling wordt dat vertrouwen opgevijzeld. “Bij de eerste intake gesprekken wilden de vrouwen helemaal geen baan. Ze waren gewend om thuis te zijn. Maar nu denken de meesten daar totaal anders over. Ik ben hier een inpakbedrijfje begonnen zodat de dames werkervaring kunnen opdoen. Daarnaast gaan we een keer per maand op bezoek bij een organisatie zoals de gemeente of een bedrijf en komt er een keer per maand een gastspreker langs”, aldus Akdag.

Een van deelneemsters, Aicha El Hammouti, is net klaar met het aanbrengen van de versiering die in het lokaal hangt. De moeder van drie kinderen praat met trots over het traject van afgelopen jaar. “Ik heb sinds twee maanden een baan als schoonmaakster. Dat komt door wat ik hier heb geleerd. Ik heb elf jaar thuis gezeten, mijn kinderen opgevoed. Nu durf ik met mensen te praten. Het gaat mij makkelijker af contact te leggen. Ik ben heel blij met dit project. In mijn omgeving zijn veel vrouwen die hetzelfde willen.”

Het Fonds voor Maatschappelijke Ontwikkeling heeft vorig jaar subsidie aan de stichting toegewezen en Sociale Zaken van de gemeente Breda heeft ook een bedrag aan Femina toegekend. “Ik ben heel blij met de subsidies die ik krijg, maar het liefst wil ik onafhankelijk van de gemeente dit project voorzetten. Het geld dat ik van de gemeente krijg gaat naar een docent Nederlands en een docent persoonlijke ontwikkeling. Vrijdag hoor ik van Heerkens of die subsidie een vervolg heeft. Het is jammer wanneer dat niet het geval is, maar het maakt verder niets uit. Dan zoek ik leraren of studenten die vrijwillig les geven. Een ding is zeker, ik ga hier sowieso mee door.”

De certificaatuitreiking vindt vrijdag 31 oktober om 10.00 uur plaats bij Femina inpakatelier aan de Dr.Struyckenstraat 100.