Meezingen met de Bootleg Beatles

Nieuws

Vier braaf ogende jongens met sluik haar. Gillende meiden (op de schermen aan de rand van de zaal). En een hoop oudere jongeren (in de zaal). Welkom bij The Bootleg Beatles, donderdagavond in de Mezz in Breda.

Het was voor sommige bezoekers overduidelijk een reis terug in de tijd, naar de zestiger jaren, naar hun eigen jeugd en herkenbare en meezingbare liedjes.
De Bootleg Beatles begonnen als een studentenband, maar konden die grap maar een paar jaar volhouden. Want inmiddels bestaat de beroemdste Beatles-coverband al veel langer dan de band die ze coveren.

Is de Bootleg Beatles een kwestie van gebrek aan beter, gebrek aan het origineel? Deels. Want sinds het overlijden van George Harrison in 2001 was de eeuwige roep om een reünie van de Fab Four echt van de baan. Al was John Lennon natuurlijk al jaren dood, sommige fans dachten in diens zoon Julian wel een goede vervanger te zien.

Was het goed? Ja. Maar vooral de Ringo Star–look-a-like ging af en toe over het randje in zijn poging de Beatle-drummer te imiteren. En werd het persiflage. Zoals overdreven knauwend ‘With a little help from my friends’ zingend.

Maar dat waren uitzonderingen. De Bootleg Beatles kregen vanaf moment één de zaal mee. Hun show, chronologisch van opbouw, begon met de eerste vrolijke huppelliedjes van vier brave Engelse jongens. Gaandeweg de avond verkleedden de heren zich via de Sgt. Peppers-look tot langharige hippies die zich druk maakten om de wereldvrede en hun ‘coolness’.

De vier heren klonken authentiek dankzij de Vox versterkers, de Rickenbacker-gitaar (John Lennon), en de Höfner-bass (Paul McCartney) en dankzij de goed geïmiteerde meerstemmige koortjes.

De opsmuk – al zeer beperkt van omvang - was bijzaak. De vier WannaBeatles (andere Beatles-band overigens) bleken gewoon goede muzikanten, die met soms (While My Guitar Gently Weeps) angstige gelijkenis de meest overbekende Beatle-songs van het podium lieten spetteren. De juiste stemmen, juiste accenten, en soms zelfs letterlijk teksten en grappen die McCartney en Lennon jaren geleden ook maakten. “I hope we’ve passed the audition.”

Het was een geslaagde meezingreis terug in de tijd. Met nummers die de Beatles nooit zelf op het podium brachten als Beatles. Twee uur lang. Nu maar hopen dat deze Beatles niet uit elkaar gaan. Want Bootleg-Bootleg Beatles is misschien wat veel van het goede.

Playlist:

I feel fine
All my loving
She loves you
Can't Buy Me Love
A Hard Day's Night
Things We Said Today
Help
Act Naturally
Norwegian Wood (This Bird Has Flown)
If I Needed Someone
Paperback Writer
Taxman
Day Tripper
You've Got to Hide Your Love Away
Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band
With a Little Help From My Friends
Strawberry Fields Forever
The Fool on the Hill
Yellow Submarine
Lady Madonna
Blackbird
Piggies
Come Together
Get Back
Here Comes the Sun
The Ballad of John and Yoko
While My Guitar Gently Weeps
Hey Jude
Imagine (toegift)
Let it be (toegift)