Meer kinderen leren verder

Nieuws

BREDA – Sinds de invoering van het project ‘Blijf in Beeld’ is het aantal kinderen afgenomen dat besluit om na het VMBO niet meer verder te leren. De actie houdt in dat scholieren na het VMBO gevraagd wordt in te villen naar welke opleiding ze gaan. Bovendien krijgen potentiële afhakers persoonlijke begeleiding.

Het is de derde keer dat ‘Blijf in Beeld’ gehouden wordt. Vorig jaar gaven nog 48 kinderen aan dat ze geen vervolgopleiding hadden, dit jaar waren dat er 22. In totaal vulden 856 Bredase leerlingen de mini-enquete in.

De actie is bedoeld om zoveel mogelijk leerlingen te stimuleren over te stappen van VMBO naar MBO. “Deze actie is nodig omdat blijkt dat mensen met een lagere opleiding ook vaker vroegtijdig de arbeidsmarkt verlaten”, aldus een woordvoerder van de gemeente. “Door de stap te maken van het VMBO naar het MBO komen ze beter beslagen ten ijs.”

‘Blijf in beeld’ maakt deel uit van het actieprogramma de ‘Aanval op de uitval’, dat is bedoeld om voortijdige schooluitval zo veel mogelijk te voorkomen en te beperken.

Behalve het registreren van de voornemens van de scholieren, is er ook extra begeleiding. De 22 jongeren Bredase jongeren die geen vervolgopleiding hadden ingevuld, zijn persoonlijk benaderd door begeleiders. Hierdoor hebben zes jongeren zich alsnog bij een opleiding aangemeld. Vier jongeren willen perse gaan werken. De overige twaalf zijn nog in gesprek met de hun begeleiders over hun toekomstplannen.
Van de leerlingen die wel een vervolgopleiding hebben ingevuld wordt nu gekeken of ze daadwerkelijk zijn aangenomen en gestart met de opleiding. Zij worden ook daarna nog gevolgd en krijgen eventueel hulp bij het vinden van een leerbaan.

Onder de invullers van de mini-enquete werd honderd euro verloot. Dit jaar kreeg Harold Horn deze cadeaubon. Hij vulde in dat hij na Prisma Van Cooth de opleiding Mechtronica wilde gaan volgen op het Radius College van het ROC West Brabant. Wethouder Henk Snier (Onderwijs) heeft hem de prijs donderdagmiddag overhandigd.