25 sep t/m 2 nov

Breda Photo

Waar: Breda's Museum


Breda's Museum neemt met zeven binnen- en buitenexposities deel aan Breda Photo. De derde editie van dit Bredase internationale fotofestival heeft als titel 'Heimat Hotel'. 'Heimat' staat voor het verlangen naar en de schoonheid van de woorden 'thuis' en 'heimwee'. 'Hotel' versterkt daarentegen het gevoel van ontworteling en dubbele nationaliteit. Via dit thema biedt Breda Photo een open blik op andere culturen en een kritische kijk op onze eigen wereld. Publiekstrekker van formaat is de Britse Magnum fotograaf Martin Parr. Zijn fotoserie 'Luxury' toont de opzichtige rijkdom van een nieuwe internationale bovenklasse. Bescheidenheid is niet per se een uitgesproken karaktertrek van de geportretteerden. In eerdere projecten heeft Parr zich beziggehouden met de middenklasse en arbeidersklasse.

Befaamd is ook de serie 'Loulan Beauty' van Claudine Doury uit Frankrijk. In tegenstelling tot de hedendaagse fascinatie voor snelheid, besloot Doury zich te concentreren op projecten die juist veel tijd en toewijding vereisen. De tentoonstelling 'Loulan Beauty' in Breda's Museum is zo'n project en vormt een prachtig contrast met 'Luxury' van Martin Parr. De beelden vertellen het verhaal van een cultuur die langzaam verzandt in de woestijn. Doury fotografeerde de erfgenamen van opgeslorpte, florerende koninkrijken van weleer uit de onmetelijke centraal Aziatische regio. De Duitse Beatrice Minda fotografeerde kamers van Roemeense migranten ingericht ter herinnering aan thuis. Wat opvalt aan de foto's is de afwezigheid van personen. Toch laten de interieurs iets zien van de innerlijke wereld van de bewoners. AKV St. Joost studenten van de deeltijdopleiding Fotografie analyseren ieder voor zich het leven in de kleurrijke Rotterdamse wijk Katendrecht. 'Intussen op de Kaap' is een selectie van werk over de zeer diverse thuisvormen van de bewoners en de ontwikkelingen in deze wijk.

Chassépark: paradijs voor liefhebbers van fotografie
Met het doel grotere groepen mensen voor fotografie te interesseren presenteert Breda Photo rondom Breda's Museum een imposante buitenexpositie. Talrijke foto's op groot formaat trekken automatisch de aandacht van de bezoekers van het Chassépark. Levensgrote foto's op het museumbinnenplein vormen de expositie 'Trappings' van Hentie van der Merwe. Hij fotografeerde ceremoniële tenues als monument van de Zuid-Afrikaanse samenleving. De details van de versierselen zijn echter nauwelijks meer te herkennen. Daardoor maakt hij de uniformen kwetsbaar en verliezen ze hun stoere uitstraling. Museumramen aan de zuidvleugel etaleren beelden van jongeren op straat die de Zuid-Afrikaanse Nontsikelo 'Lolo' Veleko maakte. Met haar foto's onderzoekt ze hoe jongeren een identiteit aannemen en aanvaarden en op welke manier ze kleding gebruiken om een andere identiteit te construeren. De Nederlandse Marieken Verheyen exposeert voor de entree van het museum zestien foto's uit haar boek 'Elsewhere'. 'Elsewhere' illustreert de mate waarin wij de wereld voor onze deur gebruiken als projectiescherm voor onze eigen wensen en angsten. Zij onderzocht waarom mensen hun eigen vertrouwde omgeving verlaten en op zoek gaan naar een plek waar het leven beter zou kunnen zijn.

www. breda-museum.nl
Openingstijden: dinsdag t/m zondag en op feestdagen van 10.00 tot 17.00 uur
Eerste kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief